„Teroristički elementi“ i „rat nerava“ – kako će se razrešiti kriza na Kosovu

Vesti 25. sep 202119:17 > 20:07 25 komentara

Zaoštrena retorika i otvoreno pitanje - kako će se razrešiti poslednja kriza. Specijalne snage kosovske policije nastavljaju da sprovode meru vlade Aljbina Kurtija o zameni tablica, Beograd sve više ističe da je u pripravnosti da zaštiti prava Srba. Na poslednje incidente u Zubinom potoku i Zvečanu, reakcija u Beogradu za sada gotovo i da nema.

Zapaljen Centar za registraciju vozila u zgradi Opštine Zubin potok, a u zgradi „Intel“ u Zvečanu, gde se takođe nalazi Centar za registraciju vozila, razbijena vrata i pronađena dva eksploziva, saopštila je kosovska policija. Ministar unutrašnjih poslova Kosova navodi da ta dva krivična dela imaju „terorističke elemente“, kosovski premijer imenuje i ko stoji iza toga.

Povezane vesti:

„Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava i javni red, napadaju našu državu i remete mir. Njih ohrabruje i podržava Srbija, tačnije, tamošnji autokratski režim. Takvo podmetanje požara i zločinci koji to rade neće se tolerisati“, rekao je Aljbin Kurti.

I pre nego što su mediji saznali za poslednja dešavanja na severu Kosova, srpski ministar policije, u jutarnjem programu TV Prva, govorio je o pojačanim aktivnostima u blizini administrativnih prelaza. RTS javlja da su u nekoliko navrata primećeni avioni vojske Srbije.

„I Vojska Srbije, i Ministarstvo unutrašnjih poslova sa svojim jedinicama je spremno da odgovori na svaku eskalaciju, ali će naravno učiniti apsolutno sve da naravno ni do kakvih sukoba ne dolazi, da sve bude mirno. Samo, znate kako… za mir je potrebno bar dvoje, a za rat i sukob dovoljna je jedna budala. Bojim se da tu budalu imamo sa druge strane sedi u Prištini, odaziva se na ime Kurti, a za mir, ipak, Srbija nije dovoljna sama“, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

O nadletanju helikoptera govorio je i potpredsednik Srpske liste kada je na Brnjaku obišao građane u protestu zbog prištinskih mera.

„Ono što je posebno značajno, kao što možete da čujete, helikopteri KFOR-a nadleću ovaj prostor i značajno je i njihovo prisustvo, i prisustvo EULEX-a… Međunarodna zajednica mora da zna, ovde se nalazi goloruki narod u svojim dvorištima, nalaze se kako bi branili osnovna ljudska prava, a sa druge strane se nalaze oni koji su sa dugim cevima poslati da destabilizuju situaciju na terenu“, rekao je Igor Simić, potpredsednik Srpske liste.

Za predsednika Skupštine Ivicu Dačića nema sumnje – pobednik ovog, kako je rekao, „rata nerava“ biće onaj čija glava ostane hladnija. Poznavaocima prilika sve liči na još jednu predstavu za ceh građana.

„Juče ste imali vest na RSE da se koordinisano ide na blokadu prelaza od strane Srba, onda ste pre toga imali vest da se predstavnici Srpske liste i ROSU dogovaraju oko toga kako će to da izgleda. To izgleda kao jedno pozorište koje omogućava i jednoj i drugoj strani da pokazuju pred domaćom publiikom moć, da pumpaju mišiće i broje glasove koje će dobiti na sledećim izborima“, rekao je urednik novinske agencije Beta Ivan Protić.

Nema sumnje, kaže on, da će rasti pritisak SAD da se uključe u rešavanje spora. Epilog dugog i bolnog procesa, smatra Protić, biće vrsta međusobnog priznanja, koja tako neće izgledati spolja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare