Tepić: Ujedinjeni bi trebalo da vode Odbor za spoljnu politiku

Vesti 01. avg 202212:00 > 19:07 34 komentara

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je za N1 da se poslanički klub Ujedinjeni - SSP, PSG, Preokret, Sloga izjasnio da bi voleli da u parlamentu imaju predsednika Odbora za spoljne poslove i da očekuje da to tako i bude, a da će se sve videti nakon glasanja za tu tačku. Dodala je da je cela opozicija dobila pet odbora i da je to pozitivan primer, jer ih je do sada bilo po dva.

Upitana da li je taj broj odbora i odluka o sedam potpredsednika signal dobre volje vlasti, ona je ocenila da je parlament bio jednopartijski od 2020. godine i da misli da se kao bumerang vladajućoj većini to vratilo, da su platili cenu bahatosti i osionosti. „Nemojte zaboraviti da su pola miliona glasova manje dobili na ovim izborima, to je veliki udarac za SNS“, kaže.

„Očekujem da će svesni grešaka, iz vladajuće većine da promene odnos prema opoziciji, prema parlamentarnoj praksi između ostalog“, istakla je Tepić.

Ona je istakla i da su Ujedinjeni odmah podržali ideju da pored njihovog kandidata za potprednika Skupštine Borka Stefanovića, potpredsednik bude i Zoran Lutovac, kojeg je predložila grupa od 35 narodnih poslanika iz Narodne stranke, Demokratske stranke, Zajedno i Ne davimo Beograd.

„Nije bilo pitanje ili ili, bilo je pitanje da li će uz našeg kandidata Borka Stefanovića i Lutovac moći da bude potpresednik. Mi smo odmah podržali tu ideju“, rekla je Tepić za N1.

Ona je precizirala da se kandidatura za funkcije u parlamentu crpi iz veličine poslaničkog kluba i da je uvek parlamentarna praksa bila da se potpredsednici glasaju u „paketu konsenzusom“, i da ne mogu da budu izabrani bez glasova SNS. Zato se, kako kaže, uspostavlja konsezus i svi glasaju za sve. „I SNS i SPS će dati glasove Lutovcu, ali to nije pitanje političke utakmice već parlamentrane prakse, u devet saziva narodne Skupštine uvek je tako bilo“, kaže Tepić.

Upitana da li deli stav Vladete Jankovića koji je rekao da ćemo dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka, tepić je odgovorila:

„Tako bi trebalo da bude posle 10 godina naličja vladavine prava i degradacije parlamenta. Nama će biti namera iz poslaničke grupe Ujedinjeni, najveće opozicione grupe da vratimo parlament na pijedestal koji zaslužuje, da vratimo uloge koje su po zakonu, da vlada polaže račun narodnim poslanicima, a ne da ministri propituju i veđaju narodne poslanike“, kazala je Tepić.

Što se daljih očekivanja tiče, kaže da su ona „manje više“. „Bez obzira što su konsultacije protekle u relativno korektnom tonu, poučeni iskustvom, naročito mi koji smo bili u ranijim sazivima od kada je režim SNS na vlasti, znamo kako to izgleda u samom plenumu“, rekla je ona.

Istakla je da su govor mržnje i huškanje protiv svih neistomišljenika i kritičara vlasti krenuli baš u parlamentu 2016. godine, sa Majom Gojković koja je izabrana za predsednicu i da je opozicija bila ogledno polje s kog se taj govor mržnje prelio u celo društvo.

„Naših 16 poslanika će dati maksimum od sebe prvo da predstavimo građane koji su nas birali na pravi način – da služimo svrsi, novim zakonima da im život bude bolji. U parlamentu se odlučuje o platama, penzijama, obrazovanju, borbi protiv kriminala i korupcije…Sve što smo unazad godinama radili na našim konferencijama za novinare, sada želimo da pretočimo u niz zakona koje smo već pripremili i da bacimo rukavicu u lice SNS, naročito sa setom antikorupcijskih zakona, pa nek pokažu da njihova organizacija nije kriminalna i nek počiste svoje redove“, kazala je Tepić.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Sve u vezi konstitutivne sednice Narodne skupštine možete pratiti u LIVE BLOG-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare