Tepić: Hipokrizija EU prema Srbiji i koketiranje sa Vučićem mora da prestane

Vesti 17. okt 202116:37 13 komentara
N1

Hipokrizija Evropske unije prema Srbiji i koketiranje sa režimom Aleksandra Vučića mora da prestane dok ne bude prekasno, pošto smo na pragu građanskog rata, izjavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na međunarodnoj konferenciji evropskih socijaldemokrata "Evropska unija u tranziciji", koja je ovog vikenda održana u Cavtatu.

Ona je ukazala na „paralisano pravosuđe, politiku bezakonja i golu silu kojom upravlja Vučićev režim, na kriminal i korupciju koji su njegovo drugo ime, na brutalnu propagandu protiv svakog njegovog kritičara, ali i na činjenicu da je Evropska unija, ćutke gledajući na sve to gotovo deset godina, saučestvovala u održanju na vlasti ovakvog režima“.

Tepić je rekla da ne tražimo da neko drugi vodi naše bitke, ali je istakla da ne treba ni da nam odmaže flertujući s Vučićem i da nikakve zelene ili druge važne politike ne mogu biti na stolu dok imamo Srbiju u kojoj inspektori ne smeju ni da priđu, a kamoli da uđu u kineske fabrike koje svakodnevno truju naše građane.

Prema njenim rečima, „niko u Srbiji neće razumeti značaj obnovljivih izvora energije kada saznajemo da je najveći privatni graditelj mini hidroelektrana kum Aleksandra Vučića i bivši direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović, kome sve to svojim novcem plaćaju svi građani Srbije preko računa za električnu energiju“.

Isto tako, dodala je, niko u Srbiji neće pozdraviti vetro parkove, kada saznajemo da je najveći takav, „Čibuk 1“, bio privatni biznis premijerke Ane Brnabić sve dok nije ušla u Vladu.

„Za to vreme, podrška pridruživanju Evropskoj uniji konstantno opada, evropske vrednosti su samo teze na papiru, dok paralelno postajemo kineska ekspozitura najprljavijih tehnologija i poslova na pragu Evrope“, kazala je Tepić, navodi se u saopštenju SSP.

Životno i dugoročno važne teme panela konferencije, kao što su „Zeleni dogovor“ ili mini šengen, ostale su u senci dominantnog problema kako Srbije, tako i celog Zapadnog Balkana – manjak demokratije u većini zemalja regiona, a posebno u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare