Temerin, opština sa 5.000 dece, već mesec dana bez pedijatra

Vesti 06. okt 202219:48 6 komentara
N1

Ekipa N1 posetila je Temerin, na poziv roditelja šestomesečne bebe koja nije mogla da primi revakcinu jer je temerinski Dom zdravlja duže od mesec dana bez pedijatra. Ispostavilo se da je ta informacija tek vrh ledenog brega problema u sistemu zdrastvene zaštite, i to ne samo u Temerinu.

Uskoro neće biti nikog da nas leči – pesimistična fraza u Temerinu se ostvarila u drastičnom obliku – tamo već mesec dana nema nikog da leči decu – saznali smo u domu šestomesečnog Balše.

„Imali smo termin za šestomesečnu bebu koja je trebalo da primi treću dozu vakcine za 7. septembar i par dana pre termina iz Doma zdravlja su nas pozvali da nam kažu da DZ nema pedijatra, da je pedijatar koji je radio na bolovanju, da zamenu nemaju. Ja sam pitao koje opcije postoje, razmišljao sam neka opcija postoji, onda su rekli ne može u drugi Dom zdravlja, još uvek nisu našli zamenu i da misle da u skorije vreme pedijatar koji radi neće se vratiti sa bolovanja, ja sam pitao okej koje su dalje opcije, samo su slegali ramenima“, kaže otac šestomesečne bebe Dušan Simić.

N1

Dve dobre vesti – prva je da odlaganje imunizacije ne može da ostavi posledice po zdravlje bebe, druga je, da će opština u kojoj živi više od 5.000 dece, uskoro ponovo imati dečijeg lekara.

Iz uprave DZ rekli su nam da je problem rešen i da novi pedijatar počinje sa radom u ponedeljak, 10. oktobra.

I tu je kraj dobrim vestima – prema Zakonu i važećoj akreditaciji, Temerin bi morao da ima četiri dečija lekara, od čega najmanje dva pedijatra, objašnjava predsednica opštinskog odbora Demokratske stranke i doktorka u Domu zdravlja duže od 20 godina Tanja Radovanović.

„Različiti su razlozi koji su doveli do toga da sad nemamo. Jedan od tih je prirodni odliv lekara, zatim odlazak lekara iz ustanove iz različitih razloga, znači da li je to odlazak u inostranstvo, da li je to odlazak u premeštaj u drugu zdravstvenu ustanovu. Drugi uzrok jeste ta famozna uredba o zabrani zapošljavanja koja je donesena 2013. godine, koja je pogodila nažalost i zdravstvo, i tada od 2013/14. počinje jedan intenzivan odlazak lekara ne samo iz DZ Temerin nego i iz zemlje i iz zdravstvenog sistema naše države Srbije“, navodi Radovanović, specijalista opšte medicine.

N1

Tako je opština sa 28.000 stanovnika, ostala pre dva meseca bez interniste, a pre skoro dve godine i bez pulmologa. A na specijalizaciju je, od 2016. godine, pa do pre mesec dana, upućena samo jedna lekarka.

„Vi ste imali trend u DZ da se lekari vraćaju sa specijalizacija, ali nema novog upućivanja i raspisivanja konkursa za nove specijalizacije“, dodaje Radovanović.

Kada se sabere broj godina potrebnih da se završi medicina sa brojem godina potrebnih za specijalizaciju, rezultat je – isuviše dugo.

Pedijatara na tržištu rada nema, pa za kraj ostaje pitanje ko će od ponedeljka lečiti decu u Temerinu. Ostaje i činjenica da je sada zaposlena pedijatrica, koja je trenutno na bolovanju, zvanično već u penziji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare