Lazarević: Ljudi na Kosovu razočarani, verovali u „nema predaje, KM ostaje“

Vesti 24. nov 202220:40 116 komentara

Utisak u Kosovskoj Mitrovici, dan pošto je postignut dogovor o registarskim tablicama, je da su građani snažno razočarani i ogorčeni onim što je postignuto, rekla je u emisiji "Iza vesti" Tatjana Lazarević, glavna i odgovorna urednica portala Kossev. Ona napominje da se iz sapštenja EU posle vidi da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti dobili svoje "male taktičke pobede".

Pročitajte još:

Lazarević objašnjava da su očekivanja građana na severu Kosova bila podgrejana, da su sa oduševljenjem izašli iz kosovskih institucija, nadajući se da će narednih nedelja i meseci sever Kosova biti vraćan u ustavno-pravni poredak Republike Srbije.

„Njihova očekivanja su išla u pravcu ‘Srbija nas je ponovo prihvatila'“, rekla je Lazarević, napominjući da je grubo rečeno to podela Kosova.

Dodaje da je okosnica tog razočarenja ono što je dogovoreno u vezi sa KM tablicama, a to je da Republika Srbija neće izdavati nove, a da Kosovo neće kažnjavati one koji nisu preregistrovali vozila.

„Verovali su da kada se kaže ‘nema predaje KM ostaje’, da to znači da će tih 9.000 vozila, da KM tablice ostaju i da će nastaviti da registruju svoja vozila i sa KM tablicama. Prvi šok je nastao kada je predsednik kazao da je Srbija spremna da odustane, da neće izdavati nove i neće produžavati registraciju“, objasnila je gošća „Iza vesti“.

U svojim obraćanjima posle postignutog dogovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u pitanju taktička pobeda, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti kazao da je kraj marta 2023. kraj roka za postizanje sporazuma o normalizaciji.

Lazarević kaže da se na osnovu onoga što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel naveo u svom saopštenju može reći da je svim stranama ponuđeno da nešto može i ne mora da znači.

Pošto se u njegovom saopštenju odmah posle postignutog dogovora navodi koncentrisanje na predlog za normalizaciju odnosa, može se reći da su razgovori o tablicama početak završnog procesa normalizacije, kako to predstavlja Kurti, objašnjava Lazarević.

Za Vučićevu izjavu da Srbija neće napraviti nijedan korak dok se ne formira ZSO, Lazarević pita na koji način će Srbija da kapitaluzuje prednost koju je dobila ni iz čega. Prema njenoj oceni, glavna rečenica Vučićevog obraćanja je ona s kraja – da se provlačimo kroz iglene uši i driblamo po petoparcu.

„Ne znam ša je interes Vučića i njegovih neposrednih saradnika i centara sa kojima sarađuje. Mi imamo matricu da je to deo Srbije, da se ne prodaju nacionalni interesi. Na terenu imamo potpuno drugačiju situaciju“, kaže Lazarević.

Dodaje da je tako već decenijama, a da od 1999. godine sluša rečenicu o isterivanju Srbije s Kosova.

Komentarišući mogućnost da ZSO bude deo nemačko-francuskog predloga, urednica Kosseva kaže da je frustrira i profesionalno joj smeta što niko nema uvid u taj dokument, iako, dodaje, razume potrebe visoke diplomatije da se ne izlazi sa svime u javnost.

„Ali je loše jer se sve vreme paraleleno s tim na terenu dešava kriza. Kada se paralelno sa tim za nekim visokm stolom odvija neki tajni proces, I zato građani imaju pravo da posebno zahtevaju transparentnost i da znaju šta se nalazi u tom dokumentu“, naglašava sagovornica N1.

„Ne znajući šta je sadržaj dokument, slušajući Vučića, Kurtija i EU, mi saznajemo da u prvom predlogu od ponedeljka nije bilo spominjanja ZSO. Nema ni u jučerašnjem saopštenju, ali ima rečenica da obe strane razumeju da se svi prethodni dogovori iz dijaloga moraju sprovesti. To podrazumeva i ZSO. Saznajemo i to da predsednik kaže da je nudio da više ne produžava tablice, sada je uspeo u novoj kupovini vremena da se te tablice produže. Kosovski premijer insistirao je da ne može da razgovara o tehničkim pitanjima i da on može u Brisel da ode samo ako se razgovara o francusko-nemačkom predlogu. I on je to dobio u tom saopštenju. Stranama su ostavljene te male taktiče pobede. Ironija je da te male taktičke pobede su stvarni životi koji su direktno vezani za neprestane krize. To ostavlja prostor za veliku ogorčenost naroda i na jednoj i na drugoj strani i za strah i za bojazan građana da nisu učesnici procesa u čijem centru je njihova dobrobit“, zaključila je Lazarević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare