Taksisti traže višu cenu: Taksi nije socijalna kategorija, voziće se ko ima para

Vesti 11. nov 202210:07 99 komentara

Savez auto-taksi prevoznika Srbije uputio je zahtev Sekretarijatu za javni prevoz za poskupljenje cena taksi usluga, odnosno traže da start, koji je sada 220 dinara, bude 270 dinara. Predsednik Saveza Aleksandar Bjelić kaže za N1 da su svi parametri koji utiču na cenu taksi vožnje povećani, odnosno da je sve poskupelo - održavanje vozila, gorivo, inflacija je 14 odsto, poskupela su davanja prema državi za preko 20 i više odsto. "Taksi nije socijalna kategorija prevoza, taksijem ćete se voziti ako imate para", poručuje.

„Kada se pravila kalkulacija o poskupljenju, stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta su dali tačne parametre koliko su se procentualno pomerili ti parametri za 11 godina koliko dugo nismo poskupljivali. Tada je to bilo 47 posto, mi smo rekli da je to mnogo da poskupimo odjednom, ‘ajde da poskupimo 20 odsto, pa ćemo u narednom periodu postepeno povećavati cenu, ali nismo računali na 14 odsto inflacije, tako da smo sad opet na nivou od februara“ kada je taksi poslednji put poskupeo, navodi Bjelić u Novom danu.

Dodaje da će se grad o njihovom zahtevu izjasniti tokom sledeće sedmice, i ako ga odbije, kaže da ne razmišljaju o protestu kao reakciji. Smatra da gradonačelnik Aleksandar Šapić razume njihove probleme, kao i da je njihov zahtev razuman i opravdan.

„U Beogradu dotirate milijardama GSP, jer imate 80 odsto građana koji se švercuju, to svi mi plaćamo. Kada bi pola od njih plaćalo imali bismo ispravnije ulice, obdaništa koja bi bila bolja, besplatne udžbenike. Građani treba da se prizovu pameti“, poručuje on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare