Tadića pretnje nisu iznenadile, Vučić ih osudio, da li će Tužilaštvo ostati nemo

Vesti 11. jun. 202119:2419 komentara
Podeli:

Živim sa pretnjama već 15 godina, kaže bivši predsednik Srbije Boris Tadić za N1, iza svake svoje odluke stojim i ponovio bih je i danas - tvrdi Tadić. Posle presude Ratku Mladiću u Beogradu i Banjaluci osvanuli su grafiti i plakati na kojima se poziva na smrt bivšeg predsednika Srbije.

Ima vojno obezbeđenje i kaže da je još 2004. godine znao šta ga čeka. Pretnje ga nisu iznenadile, dobija ih svaki dan preko društvenih mreža i, kako tvrdi, njegove odluke bile su poštovanje zakona Srbije.

„Ja ne odustajem ni od jedne svoje odluke, ni saradnje sa Haškim tribunalom, stojim iza svake svoje odluke, znao sam da ću to trpeti i u budućnosti i ničeg ne da se ne stidim, nego bih opet to uradio, jer je to poštovanje zakona i to je jedini način da se mi iscelimo kao narod, da se suočimo sa prošlošću, a to što se neki drugi u Bosni ili Hrvatskoj ne suočavaju sa prošlošću, to ne znači da mi treba da se ponašamo kao oni“, kaže Tadić.

Povezane vesti

Pretnje su osvanule u centru Beograda, ali i u Banjaluci, a pravnici strahuju da će tužilaštvo u ovom slučaju ostati nemo.

„Jasna je obaveza tužilaštva da reaguje, da se vidi da li ima elemenata krivičnog dela, da li je to neka grupa koja se organizovala da bi proganjala bivšeg predsednika, ometala ga u životu i dovodi ga u situaciju da da se ponovo radi njegova procena bezbednosti i sve ono što ne bi smelo da se dešava jednoj zemlji koja se približava Evropskoj uniji“, kaže pravnik Milan Antonijević.

„Mi nismo pravili Velju Nevolju, mi nismo pravili političke grupe koje su batinale političke protivnike, niti navijačke grupe ono što su radile, a Vučić na jedan bizaran način prikazivao na medijima i govorio na medijima sa ljudskim mesom da ne pominjem i ne ulazim u tu bizarnost, mi smo to iskreno radili i opet bi to radili“, kaže Tadić.

Aktuelni predsednik Srbije traži od nadležnih državnih organa da u najkraćem roku pronađu osobu ili osobe koje su učestvovale u pisanju grafita.

„Srbija je zemlja u kojoj niko ne sme ni da strada ni da ispašta zbog toga što ima drugačiji politički stav ili mišljenje i po tom pitanju ne sme i ne može da postoji bilo kakvo ali“, naveo je Vučić.

„Skaradno je kada Vučić kaže svako ima pravo na svoje mišljenje i ne sme da trpi pretnje smrću zbog toga, ovde se ne radi o drugačijem mišljenju, ovde se radi o bazičnom mišljenju, principima i vrednostima jednog društva. Radi se o različitom viđenju života, ne možete huškati ljude na ubistvo, jedne na druge, ne možete deliti društvo, jer to nas uvodi sve zajedno u potpunu katastrofu“, kaže Tadić.

Potpredsednica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta direktno je na društvenim mrežama uperila prstom u Borisa Tadića i poručila da je on kriv zato što je Ratko Mladić dobio doživotnu kaznu zatvora. Radeta je inače jedna od osoba koju Hag i dalje traži, a ona se, kako tvrdi, neće odazvati, jer poštuje zakone Srbije.

Komentari

Vaš komentar