Tadić: Vučić neistinama prebacuje odgovornost za Rio Tinto na bivšu vlast

Vesti 03. dec 202117:0175 komentara
Podeli:
Izvor: Nova.rs/Vesna Lalić (arhiva)

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo niz neistina i poluistina, pokušavajući, kako kaže, da prebaci odgovornost za ono što Rio Tinto radi danas na bivšu vlast.

„Istina je da je država imala sasvim različit odnos prema projektu Rio Tinta u Srbiji u vreme naše vlasti i danas. I to je upravo ono što Vučić pokušava da prikrije mašući, po običaju, nekakvim dokumentima i papirima“, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

Povezane vesti

Objašnjava da je Koštuničina vlada 2004. odobrila taj projekat, što je, po Tadićevim rečima, potpuno racionalna odluka, „jer bi bilo neodgovorno da se ne uđe u dalja istraživanja tako značajnog rudnog potencijala otkrivenog u Srbiji“.

„U vreme mandata naše izvršne vlasti od 2008. odobravamo nastavak tog procesa istraživanja. Dakle, ne eksploatacije, već istraživanja! I nikada više ništa od istraživanja nismo dozvolili.

Eksploatacija se prvi put pominje tek od 2017. godine u vreme Vučićeve vlasti i on najperfidnije obmanjuje građane da je kritičan momenat nastao 2012. godine, kada su odborene tzv. „bušotine velikog promera“. On tvrdi da je ta odluka „dirala u integritet zemljišta“, naglašavajući da je to posebno dramatičan trenutak. A istina je da je to samo jedna od metoda istraživanja, koja je bila neophodna za dalji tok istraživanja i koja ni na koji način nije ugrozila integritet zemljišta“, ističe predsednik SDS.

Podsetio je da je Vlada Ane Brnabić 2017. donela „skandaloznu odluku o Prostornom planu posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita na lokalitetu Jadar“.

„Ono što je ključna razlika između ove i naše vlasti je da mi nikada ne bismo preduzeli takav korak, pre nego što bi konačno bila završena faza istraživanja i pre nego što bismo imali sve potrebne studije ekološke održivosti i uticaja na zaštitu životne sredine. A posebno je skadalozno što su taj plan doneli na osnovu strategije o upravljanja mineralnim resursima iz vremena naše vlasti, koja nikada nije stupila na snagu, jer nikada nije usvojena u Skupštini Srbije“, ukazuje Tadić.

Naglašava da je ključno pitanje zašto su oni te 2017. godine doneli odluku o prostornom planu bez elaborata o rudnim rezervama, budući da je taj elaborat završen tek 2020.

„Podizanje teme Rio Tinta u javnosti i ekološki protesti su omogućili ne samo da se ogoli šta je koja vlast radila u slučaju Rio Tinta, već i mehanizma kojim ova vlast uništava pravnu državu zarad interesa vladajuće oligarhije, kao u slučaju donošenja zakona o referendumu i eksproprijaciji ili upravo završene privatizacije Instituta Jaroslav Černi u korist Milenijum tima, koji je jedan od retkih institucija u Srbiji nadležnih za donošenje studija o uticaju na vode projekata poput Rio Tinta“, kaže on.

Zaključio je da je način na koji se diskutuje o ovoj izuzetno važnoj i kompleksnoj temi, a pogotovo način na koji, kako kaže, režim manipuliše informacijama, unosi konfuziju u našu javnost i najavio da će zbog toga u subotu održati konferenciju za medije, na kojoj će detaljno izneti šta se dešavalo da projektom Rio Tinto u vreme njihove vlasti.

Komentari

Vaš komentar