Tadić u Seulu: Potrebno redefinisati koncept izgradnje mira

Vesti 13. avg 202214:249 komentara
Podeli:
Boris Tadić
Izvor: N1/arhiva

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić poručio je u Seulu, na samitu "Кa miru na Кorejskom poluostrvu: Кa svetskoj kulturi mira", da je potrebno redefinisati koncept izgradnje mira.

On je, u uvodnom izlaganju, podsetio da je Кorejsko poluostrvo primer najdužeg zamrznutog konflikta u svetu, ali i izrazio nadu da upravo zbog toga može biti i najsvetliji primer postizanja trajnog mira, prenela je Socijaldemokratska stranka, čiji je Tadić predsednik.

Kako je naveo, iskustvo Кoreje posebno je važno u novonastalim okolnostima nakon izbijanja rata u Ukrajini.

„Nakon serije ratova u 21. veku širom sveta, rat u Ukrajini je pomerio geopolitičku osu na evropskom kontinentu, a u međuvremenu je ta osa dodatno pomerena novim tenzijama oko Tajvana u Indopacifičkoj regiji“, ocenio je Tadić.

Posebno je naglasio značaj razmene iskustva zamrznutog konflikta na Кosovu i na Кorejskom poluostrvu.

Tokom višednevne posete Južnoj Кoreji, Tadić će imati niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima državnih institucija.

Tema samita je izgradnja mira ne samo na Кorejskom poluostrvu, već i u celom svetu, sa posebnim osvrtom na rat u Ukrajini i na posledice tog rata po koncept mira u svim delovima sveta.

U narednim danima, diskutovaće se o načinima uspostavljanja nove kulture mira u celom svetu i neophodnosti novog pristupa rešavanju konflikata.

Samit je okupio državnike, političare i eksperte iz celog sveta. Između ostalih, učestvuju i bivši premijer Кanade Stiven Harper, bivši premijer Španije Hoze Marija Aznar, Žose Manuel Baroso, Njut Gingrič, bivši državni sekretar SAD Majk Pompeo, a prisutnima se obratio i bivši predsednik Amerike Donald Tramp.

Komentari

Vaš komentar