Tači se u Hagu izjasnio da nije kriv, posetio ga Rama

Vesti 10. maj 202211:01 > 17:42 2 komentara
screenshot/ Specijalno tužilaštvo za zločine OVK

Bivši predsednik Kosova i komandant OVK Hašim Tači izjasnio se da nije kriv za optužbe iz nove optužnice specijalnog tužioca Džeka Smita. Tačija je, inače, u Hagu danas posetio albanski premijer Edi Rama.

Hašim Tači kaže da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret novim optužnicama koje je podneo specijalni tužilac Džek Smit. Ali i da optužbe ne razume. Kako su njegov branilac pred Haškim sudom i on sam rekli, novi detalji iz optužnice su do te mere redigovani, da su nerazumljivi. Tači se istovremeno odrekao prava da mu kraća verzija optužnice bude pročitana javno.

„Samo da kažem da se izjašnjavam da nisam kriv, iako nisam razumeo optužnicu, nisam mogao da je pročitam u celosti, ali se izjašnjavam da nisam kriv“, rekao je Tači.

Povezane vesti

„Mi smo pogledali optužbe ali su one redigovane u velikoj meri, imena, vremena trenuci, događaji kada se to odvijalo, i usled toga moj klijent Tači, a verovatno i drugi, nije u mogućnosti da razume koja je teza specijalnog tužioca, to je stalna poteškoća s kojom smo suočeni. I inače ima brojnih redakcija, a sad još više u ovom tekstu“, kaže branilac Hašima Tačija Gregori Kihou.

„Optužnica je dosta redigovana, ali to se odnosi na imena potencijalnih svedoka i zahteva i ja sam ih odobrio u odluci koju sam obrazložio“, naveo je sudija Nikola Giju.

Optužbe su, ipak, pročitane javno, ali tokom izjašnjavanja preostale trojice kooptuženih koja su usledila: Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Svi su se izjasnili da nisu krivi, a Krasnići je dodao da jedva čeka početak suđenja, kako bi mogao detaljno da iznese svoju odbranu.

Sva četvorica su, prema novim navodima optužnice, odgovorna za otmicu, pritvaranje, mučenje i ubistva više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu. Ti zločini su dodati na osnovnu optužnice protiv četvorice visokih funkcioneta OVK i Kosova, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na više od stotinu Srba, Albnanaca i Roma na teritoriji Kosova i severne Albanije tokom 1998. i 1999. godine.

Suđenje Tačiju i ostalima još nije počelo, a odbrana bi mogla da prolongira ranije pominjani rok, kada su govorili da neće biti spremni za sudjenje pre juna ove godine.

Premijer Albanije, Edi Rama, otputovao je u Hag kako bi se sastao sa bivšim kosovskim predsednikom i nekadašnjim liderom OVK optuženim za ratne zločine, Hašimom Tačijem.

Informaciju o poseti preneo je Rama na Fejsbuku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare