SZO: Prve vakcine preko Kovaksa na Kosovo će stići početkom marta

Vesti 22. feb 202114:16 1 komentar
printscreen

Uprkos najavama iz Prištine da će u februaru na Kosovo stići prve vakcine, do toga, po svemu sudeći, neće doći. Kako je za Glas Amerike potvrdila Isme Humoli iz Svetske zdravstvene organizacije, očekuje se da će prve doze vakcina putem mehanizma kovaks na Kosovo stići u prvoj nedelji marta.

Humoli kaže da je došlo do kašnjenja u isporuci vakcina putem ovog programa usled ograničene proizvodnje i većih finansijskih mogućnosti drugih zemalja, prenosi KoSSev.

Kako navodi, bogatije zemlje su još u periodu kada se tek počinjalo sa proizvodnjom dale milione za vakcine.

Precizirala je da će prema planu imunizacije Kosova, prvo biti vakcinisane najugroženije kategorije, te da je plan da do kraja godine bude vakcinisano više od 60 odsto stanovništva.

„Grupe koje imaju prioritet su prvenstveno zdravstveni radnici, ali ne svi, zdravstveni radnici koji su direktno uključeni u lečenje pacijenata od kovid-a, zatim ljudi koji uzimaju uzorke onih za koje se sumnjalo da su oboleli od kovida i istovremeno osobe u dobi od 80 godina, zatim osobe sa hroničnim bolestima iznad 70 godina i tako će se postepeno uključivati stanovništvo“, rekla je ona.

Predsednik kosovske lekarske komore Pljeurat Sejdiu za Glas Amerike je potvrdio da je do sada skoro 4.000 zdravstvenih radnika obolelo od kovid-19, a 18 izgubilo živote.

Vakcinacija u tri faze

Prema novom planu vakcinacije koji je nedavno usvojila kosovska vlada, Kosovo bi trebalo da nabavi ukupno 2,5 miliona doza vakcina, za imunizaciju 70 odsto stanovništva.

Vakcinacija bi trebalo da se odvija u tri faze. U prvoj bi trebalo da bude vakcinisano tri odsto stanovništva (ili 54.000 zdravstvenih radnika i starijih osoba). U drugoj fazi – ostatak populacije od 17 odsto (306.000 građana), a u trećoj fazi 50 odsto.

Planirano je da se tokom prve i druge faze koriste vakcine koji bi trebalo da pristignu putem šeme kovaks, a u trećoj fazi, vakcinacija bi trebalo da se vrši vakcinama kompanije Fajzer.

Kako je najavio Naser Ramadani, direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova – „AstraZeneka“ je prva vakcina za koju se očekuje da stigne na Kosovo, a ovaj institut je spreman za početak procesa imunizacije.

Fajzer i AstraZeneka su dve vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija koja je i oformila program kovaks odobrila za upotrebu protiv kovid-19.

Ovaj program oformljen je radi što ravnopravnije distribucije vakcina sa posebnim naglaskom na siromašne zemlje, a u sklopu kog bi ove zemlje trebalo da dobiju besplatno vakcine za 20 odsto stanovništva.

Uprkos tome što se vakcine širom sveta koriste još od kraja prošle godine, za sada, međutim, nijedna vakcina preko ovog programa nije raspodeljena, a usled čega mnoge zemlje još uvek nisu započele sa procesom vakcinacije.

Kako je nedavno potvrdio šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog, očekuje se da će kompletna isporuka vakcina Kosovu putem kovaksa – 700.000 doza, biti dostavljena u drugoj polovini godine, a da će u prvoj polovini Kosovo dobiti preko 100.000 doza.

Osim vakcina putem kovaksa, prema za sada dostupnim informacijama, Kosovo planira da samostalno pribavi 500.000 doza anti-kovid vakcine kompanije Fajzer, ali i na osnovu sporazuma sa Austrijom – još 600.000 doza.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare