Svi predsednikovi ljudi: Kako je Šapić od „lopova“ za SNS postao član tima

Vesti 09. maj 202119:06 > 19:07 52 komentara

Za predsednika Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića političari iz vladajuće Srpske napredne stranke pred prošle beogradske izbore govorili su da je "lopov" i da politiku koristi za bogaćenje. U ovoj predizbornoj godini Šapić više nije lopov, a predsednik Aleksandar Vučić najavljuje ujedinjenje sa SPAS-om. Zašto su se pogledi iz SNS-a odjednom promenili? Zato što u Srbiji ideologija i principi više ne postoje, važno je samo kome pripadate, poručuju analitičari...

Dok je plivao za protivnički tim, lider SPAS-a Aleksandar Šapić bio je „osvedočeni lažov“ koji „juriša na gradsku kasu“. Kada je 2018. godine krenuo u juriš na titulu gradonačelnika Beograda, i predsednik, ali i bivši Šapićevi stranački saborci, opisivali su ga kao pljačkaša.

Pročitajte još:

„Mišković, Đilas i Šapić, imaju pravo da se kandiduju na izborima i da pokušaju opet da opljačkaju Beograđane“, govorio je u decembru 2017. godine tadašnji gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.

„Đilas i Šapić jedino umeju i znaju da zarade za sebe. To je i motiv njihovog povratka u politiku“, govorio je tadašnji gradski menadžer Goran Vesić u februaru 2018.

„Đilas i Šapić su isto. Zajedno su pljačkali“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iste te godine.

Nakon što je odlučio da zapliva za vladajući tim, više nije lopov. To je sada samo Dragan Đilas. Ostaje mu i etiketa tajkun.

„Razumem zašto sam opsesija Đilasu i Šolaku. Ja sam mali, ali važan šraf u borbi protiv tajkunske Srbije. Ja sam taj mali šraf koji je učestvovao u toj borbi protiv onih koji su opljačkali našu zemlju“, rekao je predsednik Vučić.

Ako se borio protiv Đilasovog pljačkanja kao gradonačelnika Beograda, onda je tu borbu vodio i protiv njegovog pomoćnika – Aleksandra Šapića. Ili se „bivšima“ u džepove više ne zaviruje kada stanu u red predsednikovih ljudi?

Kao što su stali bivši šef Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Đinđića, Vladimir Beba Popović, ili Ivica Kojić, šef kabineta premijera Vučića, a nekada desna ruka Mlađana Dinkića.

„Dok si van vlasti, ti si najgori i možeš biti najgori. Kad si na vlasti onda te sama ta činjenica pere od svih mogućih grehova“, kaže urednica u nedeljniku NIN Vesna Mališić.

„Pa ne znam kako politika, posebno na Balkanu, a još posebnije u Srbiji može da se posmatra s principijelne strane. To onako malo čudno zvuči“, kaže Voja Žanetić, koautor satirične emisije PLjIŽ.

„Ali neki elementarni principi bi valjda morali da postoje. Za Vučića ne postoji nikakav princip sem principa hoćeš li da budeš sa mnom“, dodaje Mališić.

Moralni kapital su, vrlo očigledno, i jedi i drugi pustili niz vodu. Jer, i lider SPAS-a je izjavljivao da ne bi sarađivao sa SNS-om. Politički kapital, sa druge strane, čini se da ne ispuštaju tako lako iz ruku.

„Ta politička organizacija koja deluje na Novom Beogradu ima određenu, očiglednu, glasačku mašineriju i ta mašinerija je bila potrebna vladajućoj koaliciji da bi ona probala, ne znam sada da li će i uspeti, da dobije izbore u Beogradu koji su njima izgleda esencijalno važni“, kaže Žanetić.

A pobeda je posebno slatka, misli Vesna Mališić, kada se do nje dođe uz pomoć kadrova iz Demokratske stranke.

„Posebno zadovoljstvo za njega (Vučića) je bilo da uništi DS. Dakle, stranka koja mu je bila nedostižna po principima, po nekoj proevropskoj orijentaciji je bila fiksacija za njega. Ili da preuzima njihove članove ili da uništi njihovo članstvo. Pa, uradio je i jedno i drugo“, kaže ona.

A da li je aboliranjem nekada najboljeg vaterpolo strelca SNS uspeo da obezbedi pobedničke poene, videćemo na proleće sledeće godine, kada bi trebalo da budu održani beogradski izbori.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare