Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju u Beogradu

Vesti 19. sep 202211:58 2 komentara
Promo/Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju

Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju održaće se u Beogradu, a tokom četiri dana više od 60 naučnika iz celog sveta predstaviće napredna osnovna istraživanja u matematici, fizici, hemiji i biologiji, veze osnovnih nauka sa drugim naukama, inovacijama, inženjerstvom, energetskim tehnologijama, delovanjem na klimu i zaštitom okoline, kao i doprinosi osnovnih nauka medicini, zdravlju, osiguranju vode i hrane i naprednom obrazovanju.

Kako se navodi u saopštenju, tokom četiri dana trajanja Konferencije biće održano 18 sesija sa 68 izlaganja, dok će specijalna sesija biti posvećena poslednjem izveštaju Rimskog kluba – Granice i iznad.

„Srpska akademija nauke i umetnosti ima ogromno zadovoljstvo što je u grupi organizatora Konferencije, na kojoj ćemo imati i naše naučnike. Kad je nauka u pitanju, Srbija je prema nekim dostignućima na 56. mestu u svetu, što je dobro, a uprkos svemu šta je ona prošla, još uvek postoji vitalnost koju ne bismo smeli da potcenimo i to će se videti na predavanjima i naših i naučnika iz dijaspore. Biće to prilika da na neki način izmerimo i u kojim pravcima dalje treba da se razvijamo“, kaže Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti.

Kroz Konferenciju će biti važno povezivanje nacionalnih, regionalnih i globalnih naučnih institucija sa ciljem da se intenzivira njihova komunikacija i međusobna saradnja, kao i usmeravanje nacionalnih naučnih institucija na zajedničku izradu predloga strategija osnovnih istraživanja i odgovarajućih investicionih planova za vlade njihovih zemalja.

„Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju u Beogradu treba da prikaže da osnovna istraživanja predstavljaju početnu kariku u lancu istraživanja i razvoja, koji samo kao celina može da učini prirodu i društvo održivim. Istovremeno, i da obrazovanje u osnovnim naukama na svim nivoima razvija kod učenika znatiželju, hrabrost, kreativnost i istrajnost, i tako znatno doprinosi pravilnom razvoju njihovih ličnosti i njihovom formiranju kao nezavisnih i odgovornih građana“, istakao je dr Nebojša Nešković, kopredsednik Programskog odbora Konferencije.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pružilo je podrškzu organizaciji ove značajne Konferencije.

„Ovaj događaj je svojevrstan podstrek i odavanje priznanja nauci u Srbiji, našim istraživačima i svemu onome što na godišnjem nivou proizvedu kao rezultat svog naučnoistraživačkog rada. Poseban doprinos Konferencije je što će omogućiti našim naučnicima da uživo čuju prestižna imena svetske naučne zajednice“, naglasio je dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije

Komisija RS za saradnju sa Uneskom je od početka pružala podršku organizaciji Konferencije.

„Unesko, kao specijalizovana agnecija UN za kulturu, nauku i obrazovanje pridaje poseban značaj učešću mladih u nauci, a naročito mladih žena. Zbog toga je na predlog Komisije u agendu Konferencije uključena sekcija postera sa tri sesije, a autorke postera biće devet naših mladih naučnica nagrađenih u okviru Nacionalnog programa “Za žene u nauci”. Ovaj program predstavlja primer uspešne saradnje kompanija „Loreal Balkan“, Komisije Srbije za saradnju sa Uneskom i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prisutni će imati priliku da se tokom trajanja Konferencije više informišu o naučnoistraživačkom radu i budućim naučnim planovima autorki, što potencijalno otvora nove mogućnosti za dalju saradnju, kao i njihovo usavršavanje”, objasnio je prof. Goran Milašinović, predsednik Komisije Srbije za saradnju sa Uneskom.

U okviru Konferencije biće predstavljene dve izložbe: Matice srpske – o njenim prošlim i sadašnjim aktivnostima, i kompanije „Loreal“ – o programu održivog razvoja „Loreal za budućnost“ ( L’Oréal for the Future). Program predstavlja primer transformacije biznisa kako bi se poštovao koncept „granice rasta“ zasnovan na nauci i naučnim istraživanjima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare