Švedska ulaže još 600.000 evra u ekološke projekte u Srbiji

Vesti 21. apr. 202116:463 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović potpisala je danas sa ambasadorom Švedske Janom Lundinom sporazum o produžetku programa preko kojeg će u ekološke projekte biti uloženo još 600.000 evra.

Program podrške infrastrukturnim projektima zaštite životne sredine (EISP 2) biće produžen za još dve godine, a uz dodatna ulaganja ukupan iznos sredstava biće oko 3,3 miliona evra.

Povezane vesti:

Vujović je navela da primeri dosadašnjih aktivnosti koje je podržala Švedska najbolje ilustruju šta za Srbiju znači produžetak projekta, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

„Tako je završena izgradnja deponije u Pančevu gde se bezbedno odlaže 50.000 tona otpada godišnje, izgradjena je transfer stanica za pretovar komunalnog otpada sa reciklažnim dvorištem u Čačku, a kao pilot projekat, uvedena je i primarna separacija komunalnog otpada u Arilju, gde se oko 300 tona godišnje izdvaja reciklabilnog otpada i upućuje na reciklažu“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, Švedska zajedno sa EU, podržava i projekat primarne separacije otpada u četiri regiona – Srem-Mačva, Pančevo, Duboko i Pirot, gde takodje, uključujući i Suboticu, podržava uvodjenje selekcije otpada u domaćinstvima i kompostiranje zelenog otpada na lokalu.

„Srbija i Švedska saradjuju na EU reformi životne sredine. Švedska podržava Srbiju u primeni visokih ekoloških standarda, učešću javnosti u reformi životne sredine i transparentnom planiranju investicija u životnu sredinu“, izjavio je Lundin.

U saopštenju ministartva se navodi da je u okviru saradnje, izradjen plan implementacije za Direktivu o deponijama koji prikazuje planove, resurse i neophodne investicije u sektoru otpada koje očekuju Srbiju kako bi se dostigli ciljevi EU, a Srbija pripremila za otvaranje Poglavlja 27.

Urađena je i Studija izvodljivosti za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda Grada Kragujevca, koja omogućava dalje finansiranje.

Komentari

Vaš komentar