Svedok: Gucati i Haradinaj objavili kopije poverljivih dokumenata tužilaštva

Vesti 18. okt 202115:37 > 15:382 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Prvi svedok optužbe Zdenka Pumper potvrdila je danas, na suđenju Hisniju (Hysni) Gucatiju i Nasimu Haradinaju, da su optuženi, u septembru prošle godine, objavili kopije poverljivih dokumenata iz baze podataka tužilaštva suda za zločine OVK u Hagu.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Istražiteljka tužilaštva Pumper danas je posvedočila da je proučila dokumente koje je tužilaštvo, odmah potom, zaplenilo u Udruženju boraca OVK i zaključila da su to kopije poverljivih materijala iz kompjuterske baze podataka tužilaštva.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke Valerije Bolići (Valeria Bolici), svedokinja Pumper je potvrdila da su među tim dokumentima bili i spiskovi svedoka.

Tužiteljka Bolići je, kao primer dokumenta koje su optuženi nedozvoljeno objavili, izdvojila pismo kojim su haški tužioci, u martu 2015., od vlasti Srbije tražili da im omoguće razgovor sa svedocima, čija su imena bila na spisku priloženom uz pismo.

Među zaplenjenim dokumentima, koje su Gucati i Haradinaj ponudili medijima u Prištini, a haški istražitelji potom zaplenili, svedokinja Pumper je, po sopstvenim rečima, pronašla i više izjava svedoka.

Poverljive dokumente tužilaštva iz Haga prethodno je u Udruženje boraca OVK donela do sada neidentifikovana osoba, što su zabeležile kamere za nadzor.

U uvodnoj reči, na početku suđenja 7. oktobra, glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) rekao je da vodi istragu o tome ko je „ukrao“ te dokumente tužilaštva i zarekao se da će tu osobu izvesti pred sud.

Svedokinja Pumper izjavila je je na današenjm ročištu i da je tužilaštvu jednu grupu poverljivih dokumenata vratila redakcija prištinskog internet portala Gazeta in fokus.

Pumper nastavlja da odgovara na pitanja tužiteljke Bolići.

Krajem septembra 2020. godine, Gucatija i Haradinaja su na Kosovu uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi, a to su ponovili i na početku suđenja.

Komentari

Vaš komentar