Švarm: Vučić i Koluvija govore jedno te isto

Vesti 06. jan. 202118:36 > 21:0626 komentara
Podeli:

Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja i urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm ocenili su u Danu uživo da su mediji u nekoliko najvećih afera u našoj zemlji posvećivali mnogo pažnje izjavama optuženih i doprinosili da se one tretiraju kao istinite. Takođe, kod većine njih je javnost mogla samo da nagađa šta se sve desilo, pošto nije došlo do njihovih raspleta.

„Kada pogledamo aferu ‘Jovanjica’ moramo da primetimo dve stvari. Prva stvar je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaslužan za sve što se dešava u ovoj državi, svaku borbu protiv kriminala ili rata protiv mafije. Jako je zanimljivo da kada je uhapšen Peđa Koluvija to je bilo potpuno sakriveno, i da je prošlo deset dana pre nego što je javnost to saznala. I to nije saznala od Vučića, već od Aleksića iz Narodne stranke. Druga stvar koja je važna je da Vučić i Koluvija govore jedno te isto“, smatra Švarm.

On dodaje da Vučić nije rekao da Koluvija nije kriv, ali „iz onoga što Koluvija govori, ima jako mnogo onoga što i Vučić govori – i obrnuto“.

Povezane vesti

Što se tiče afere „prisluškivanja“, on podseća da je predsednik Vučić sam otvorio tu aferu, kao i da je prvo govorio o državnom udaru, a potom da o tome neće da govori.

„Imam osećaj da iz ovoga što je Vučić govorio, da su to poruke upućene nekome unutar režima, nekome unutar policije, nekome unutar službi, nego što je to zapravo upućeno javnosti. Javnost iz ovoga ne može mnogo da zaključi, može samo da nagađa“, ocenjuje Švarm.

On ukazuje da se nakon afere „Krušik“ mnogo pričalo o tadašnjem ministru policije Nebojši Stefanoviću, kao i da su Andrej Vučić i ministar Stefanović u jako zategnutim odnosima.

„Pričalo se da traje rat dva klana unutar SNS-a, jednog kog predvodi Nebojša Stefanović, i drugog, kog predvodi Andrej Vučić, te da je „Jovanjica“ bila želja Nebojše Stefanovića da otvori i neku drugu aferu koja bi imala veze sa Andrejem Vučićem“, kazao je Švarm.

Sofija Mandić ukazuje da je u Srbiji postalo uobičajeno da se reči okrivljenog tumače kao apsolutna istina.

„Građani treba da znaju i mediji treba da znaju, da okrivljeni može da laže i da za to ne može da snosi nikakve posledice, za razliku od učesnika u postupku koji su dužni da govore istinu i to je njihova obaveza“, kaže ona.

„Kada pogledate izjave Koluvije, vidite da se one uklapaju u zakonski okvir u kome okrivljeni u svoju odbranu može da kaže bukvalno bilo šta. Ono što je problem je što se javnost vrlo često osvrće na ove izjave kao istinite, i onda se druga strana, u ovom slučaju policija i tužilaštvo su u poziciji da se brane od ovakvih navoda“, ukazuje Mandić.

Podseća da su takve izjave u javnosti prikazivane i kod slučaja Darka Šarića, pa čak i kod postupka koji je vođen protiv Milorada Ulemeka.

„Okrivljeni su tu svašta izgovarali i mediji su tu vrlo ozbiljno analizirali, mnogo ozbiljnije nego što su analizirali navode iz optužnice“, navodi Mandić.

„Svaku izjavu Koluvije u toku postupka treba sagledati u svetlučinjenice da on ima pravo da govori nistinu“, ističe ona.

Mandić je pružila podršku reporterki TV N1 Jeleni Zorić i istakla da nije dovoljno da se samo tvituje i lajkuje podrška njoj, već da je neophodno da se čim ukaže prilika, i uradi nešto više.

 

Komentari

Vaš komentar