Švarm: Presuda očekivana, iza Mladića ostaju isključivo polja smrti

Vesti 08. jun. 202118:55 > 18:5815 komentara
Podeli:

Urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm izjavio je u Danu uživo TV N1 da je pravosažna presuda Haškog tribunala kojom je bivši general Vojske Republike Srprske Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u BiH i genocida u Srebrenici, očekivana, poštena i zaslužena.

„Ako pogeldamo minulo delo i rad Ratka Mladića, iza njega ostaju isključivo polja smrti. Mislim prvenstveno na Srebrenicu i opsadu Sarajeva“, istakao je Švarm.

POVEZANE VESTI:

Ocenio je i da se u javnosti svakako zna kakvi se zločini Mladiću stavljaju na teret, i izrazio uverenje da najveći broj ljudi u Srbiji i Republici Srpskoj veruje da je danas izrečena presuda opravdana.

Ukazao je, međutim, da među ljudima koji su na vlasti i u Beogradu i u Banjaluci postoji veliki broj podržavalaca Ratka Mladića koji su „u jedno vreme, krvavo vreme, delili ista uverenja i mislili da to tako treba“.

„Sad peru vlastite biografije, pokušava se dokazati nedokazivo, ali najviše od svega se krugovi koji odlučuju, koji vladaju, pokušavaju kriti iza srpskog naroda. Nije srpski narod režirao i izvršio genocid u Srebrenici, već Ratko Mladić i njegovi saradnici, kao i Radovan Karadžić koji je za to osuđen“, podsetio je Švarm.

Urednik „Vremena“ dodo je i da sadašnje vlasti u regonu svoj temelj imaju u nacionalizmu, i svoje postojanje duguju ratovima devedesetih.

Danas će u Savetu bezbednosti UN biti predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, a očekuje se da bude kritikovano srpsko rukovodstvo zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.
Obratiće se i predsednik Vučić koji je postavio pitanje da li je slučajno to što u istom danu izriču presudu Mladiću i predstavljaju izveštaj.

Švarm je ocenio da „izručenje dojučerašnjih partijskih saboraca“ Vučiću može da napravi samo probleme, i da zbog toga spaja nespojive stvari i od svega pravi teoriju zavere.

Komentari

Vaš komentar