Švarm: Ako prisluškuju Vučića, zašto ne bi spakovali dokaze i protiv Koluvije

Vesti 21. jan. 202119:17 > 19:1913 komentara
Podeli:

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je pokrenulo predistražni postupak zbog neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Tužilaštvo se oglasilo dan nako što je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je prikupilo dokaze koji ukazuju da su predsednik Srbije i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani.

Tužlaštvo navodi da će u predistražnom postupku proveriti sve informacije i obaveštenja, kako bi se saznale sve činjenice i okolnosti u vezi sa slučajem prisluškivanja Aleksandra Vučića, nakon čega će obavestiti javnost. MUP Srbije već je obavestilo javnost da je radna gupa ministarstva prikupila dokaze koji na to ukazuju.

Glavni urednik nedeljnika Vreme, Filip Švarm, međutim, ističe da je saopštenje MUP-a objavljeno u danu kada je potvrđena nova optužnica za slučaj Jovanjica.

Povezane vesti

„Ako ta grupa tih nečasnih policajaca, prljavih policajaca, prilsuškuje Vučića, što je ovo saopštenje upravo i reklo, zašto onda ne bi spakovala dokaze i protiv Predraga Koluvije, prvooptuženog u slučaju Jovanjica. Plašim se da je to ona veza koja se u ovom trenutku može videti“, smatra Švarm.

Govoreći o prisluškivanju, Aleksandar Vučić u intervju Novostima 6. januara rekao je da su neki ljudi sa kojima obično razgovara o fudbalu, „označeni da imaju veze sa drogom, da bi mogli da budu prisluškivani“, a zapravo su slušani njegovi razgovori sa njima. Advokat Borivoje Borović kaže da Vučić ne može javno da saopštava da je bio prisluškivan, pre nego što ga tužilac i policija ispitaju u kom kontekstu je imao razgovor sa osobama koje su bile na merama.

„On je svesno diskvalifikovao tu neku tužilačku ili policijsku istragu, da se ne bi došlo očigledno do nekih ozbiljnijih stvari, pa je brzoleto saopštio da je prisluškivan. Autoritet predsednika države treba da bude dovoljan razlog da se svi uplaše i da prekinu bilo kakvu istragu. to je po meni razlog svega ovoga“, rekao je advokat Borović.

Predsednik suda: Zakon jednak za sve

Da ima dokaze o prisluškivanju, pre policije, javosti je saopštio sam Vučić, navodeći da ih neće dati, jer čuva državu. U intervjuu NIN-u, predsednik Višeg suda u Beogradu ističe da je zakon jednak za sve.

„Ako predsednik poseduje dokaze koji ukazuju na izvršenje krivičnog dela, dužan je da ih, kao svaki građanin, zajedno uz podnetu krivičnu prijavu protiv izvršioca koji mu je poznat ili N.N. izvršioca, dostavi nadležnom tužilaštvu, ukoliko postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti“, rekao je za NIN predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

Kako su objavile Večernje novosti, bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović odbila je poligrafsko ispitivanje, iako je prethodno prihvatila da ide na detektor laži.

Prema saznanjima tog lista, bilo je planirano da ona bude ispitana u vezi sa prisluškivanjem Vučića i njenih navodnih kontakata sa osobama iz kriminogene sredine.

Komentari

Vaš komentar