Svaka kiša je za stanare Mokroluške strah od poplave, nadležni gluvi na apele

Vesti 07. nov 202119:28 12 komentara

Nekoliko kilometara od centra Beograda, stanari Mokroluške ulice u Marinkovoj bari već duže od deceniju žive u strahu od svake kiše. Poslednja im je ponovo poplavila kuće, a nadležni su kao i ranije ostali gluvi za njihove apele.

„Možda niko neće da reši problem zato što živimo u Marinkovoj bari“ – ovim vapajem nas je dočekala Ivana Grujić, stanarka jedne od kuća koje su od četvrtka pogođene vodom koja je nadošla sa autoputa i iz susednih ulica. Ovaj deo Beograda nema rešeno pitanje kanalizacije. Cev koja postoji, instalirana je, prema Ivaninim rečima, pre 60 godina i ne može da podnese pritisak broja kuća i njihovih stanara koji su se u međuvremenu doselili.

„Zvali smo gradsku komunalnu inspekciju, vodovod i kanalizaciju, Beokom centar, vatrogasce, u nadi da neko nešto može da uradi. Jedino ko se odazvao je vodovod i kanalizacija i to tek danas u nedelju, a mi ih zovemo od četvrtka“, ističe Ivana Grujić.

Iako smo na licu mesta zatekli radnike vodovoda i kanalizacije kako ispumpavaju vodu, jasno je da se radi o privremenom rešenju problema. Sledeća kiša može da padne već sutra i ponovo poplavi kuće stanara Mokroluške ulice, što se i ponavlja, kako Ivana kaže, već više od deset godina.

„Problem je što je zatrpan kolektor zemljom i problem je što je zatrpan kanal koji odvodi vodu. Znači, jedino rešenje našeg problema je da se izvedu bageri, da se otkopa kolektor i da se otkopa kanal. Da nam je bilo ko iz grada rekao da postoji neki plan da se to uradi, ovde bi svaki stanar pristao na to i priključio bi se legalno na kanalizaciju“, tvrdi Ivana Grujić.

A živeti bez kanalizacije, odvoda za kišnicu dosta košta. Ivana i njen suprug sami menjaju podove, zidove i ispumpavaju podzemne vode koje izbijaju oko kuće, kojom se ne bave ni ekipe koje izađu na teren.

„Ja ne znam koliko me je koštalo, posle 2014. godine smo sigurno potrošili na renoviranje kuće 15 hiljada evra“, ističe ona.

Problem za koji se sve institucije proglašavaju nenadležnim postoji već više od 10 godina i ponavlja se, samo nekoliko kilometara od centra Beograda. Porodica Ivane Grujić nije jedina koja je pogođena ovim problem – pored nje nalazi se još nekoliko kuća u kojima živi pet porodica od kojih su neke sada bile prinuđene da napuste svoje domove.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare