Šutanovac: Donfrid nije došla da zavrće ruke i uši, njena misija je pozitivna

Vesti 26. apr 202220:48 > 21:03 30 komentara

"Ako dođe do situacije da budu ugroženi naša privreda, evropska perpsektiva i bezvizni režim, nemam dilemu da, uz svu pragmatičnost koju ima predsednik (Vučić), on će tu morati da odreaguje u korist građana Srbije, a ne u korist Moskve", izjavio predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovacu emisiji "Iza vesti". On je ocenio da pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid "nije došla u Beograd kako bi zavrtala ruke i uši", i naglasio je da "ona traži rešenja kako za Srbiju, tako i za ceo region", dodavši da je njena misija na Balkanu -pozitivna.

Šutanovac je govoreći o današnjoj izjavi ministra za inostrane poslove Rusije Sergeja Lavrova o realnoj mogućnosti izbijanja trećeg svetskog rata ocenio da je u pitanju „ozbiljna pretnja“.

„Od samog početka su Lavrov i Putin govorili da će bilo koju zemlju koja bude pomagala Ukrajinu, praktično onemogućiti u tome, i napadati njihove efektive. Očigledno je da se Rusija nije snašla u ovom ratu, i da postoji nervoza u Moskvi. Izjavu Lavrova shvatam kao ozbiljnu pretnju, s tim što mislim da postoji dovoljno pameti u Moskvi da se shvati da takva vrsta pretnji, ako bi se realizovala, ne bi išla samo na štetu Zapada i Ukrajine, već i na štetu celokupnog čovečanstva“ kazao je Šutanovac.

Povezane vesti

Ponavlja da je „vidljiva velika nervoza u Moskvi, kao i njihove želje i planovi, koji su bili veliki u početku, a sada splašnjavaju, kao i da na bojištu ne ostvaruju svoje ciljeve na onakav način na koji su planirali“.

Govoreći o susretu Vučića i Donfrid, on je ocenio da je sastanak bio uspešan, kao i da je misija koju ima američka političarka – pozitivna.

„Žena nije došla da zavrće ruke i uši, već da traži rešenja, kako za Srbiju, tako i za ceo region“, smatra Šutanovac.

Dodaje da SAD podržavaju projekat Otvoreni Balkan, i da očekuje da će to biti tema na svim sastancima koje Donfrid ima u regionu.

„Ubeđen sam, a imam i informacije, da je naša strana izrazila želju da Amerika utiče na sagovornike u Prištini da se nastavi dijalog i da ne napravi nikakav incident“, kazao je gost N1.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, on misli da je po tom pitanju predsednik Vučić vrlo svestan svoje pozicije i svoje odgovornosti.

„Mislim da će pitanje uvođenja sankcija zavisiti od vrste interesa koje Srbija mora da ima. Mislim da treba da se ponašamo kao što se Rusija ponašala 1992. godine, ona je glasala za sankcije tadašnjoj Jugoslaviji, odnosno Srbiji, nisu imali problem sa tim, smatrali su da je to njihov interes u tom trenutku. Na kraju je izgledalo da ni mi nemamo problem sa tim, i mislim da u ovoj situaciji trebamo da gledamo naš interes. Ako je odnos Rusije i Srbije takav kakav se prikazuje, ja očekujem da ni nakon uvođenja sankcija oni nemaju problem sa politikom Srbije“, kazao je Šutanovac.

N1

„Sankcije nisu stvar zalaganja. To je stvar koja mora da se donese iz više razloga, prvo zato što verujemo da u 21. veku nijedna veća zemlja ne može da napadne manju zemlju na način na koji se to dešava. Drugo, što smo i mi bili tako napadnuti, i svi pamtimo te dane. Smatram da svaki agresor treba da dobije istu meru, a to su sankcije“, ocenio je gost N1.

Šutanovac je naveo da ima informacije da na današnjem sastanku Vučić – Donfrid nije bilo pritisaka oko uvođenja sankcija Rusiji, i dodaje da pritisci dolaze iz Evropske unije.

„Srbija se nalazi u nezahvalnom položaju“, smatra on i ponavlja da će, ako bude moralo, „državno rukovodstvo doneti odluku koja je u korist građana u ovom trenutku“.

Gost N1 je naveo i da sve stranke koje će ući u budući parlament treba otvoreno da se izjasne o pitanju sankcija prema Rusiji.

Šutanovac je komentarišući šanse naše zemlje za ulazak u Evropsku uniju rekao da je „usklađivanje sa spoljnom politikom EU svakako jedna od tačaka koja je neophodna, i to je nešto što ubrzava naš put“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare