Suđenje Tačiju i saoptuženima najranije u kasno proleće 2022.

Vesti 15. dec 202120:41 1 komentar
screenshot/ Specijalno tužilaštvo za zločine OVK

Suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, moglo bi najranije početi u kasno proleće iduće godine.

To proizlazi iz današnje rasprave o stanju u postupku pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu na kojoj se čulo da tužioci još nisu obelodanili braniocima sav dokazni materijal.

Povezane vesti

Napredak u tom poslu, strane u postupku razmotriće na sledećoj statusnoj konferenciji, zakazanoj za 4. februar 2022.

Branioci Tačija i saoptuženih Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija ponovo su protestovali zbog toga što im tužioci ne dostavljaju dokumente dovoljno brzo i uredno, na šta su, po pravilima, obavezni.

Tužioci su, tokom zasedanja, naznačili da će u petak, 17. decembra, sudu predati pretprocesni podnesak, u kojem će detaljno opisati dokazni postupak protiv optuženih.

U praksi medjunarodnih sudova uobičajeno je da proces počne tri meseca posle podnošenja tog dokumenta, ali je malo verovatno da će se to dogoditi u procesu Tačiju zato što obiman spis mora biti preveden na albanski i proučen od branilaca.

Uz to, taj važan dokument tužilaca biće, uz odobrenje sudije za prethodni postupak Nikole Gijua, čak tri puta duži nego što predvidja pravilnik suda i imaće 150.000 reči.

Branioci optuženih tome su se usprotivili, tvrdeći da će zbog toga pripreme za proces biti još duže, ali je sudija Giju odbio taj prigovor.

Ben Emerson, branilac drugooptuženog Veseljija, ukazao je da će pretprocesni podnesak tužilaca biti „dva puta veći nego u procesu Slobodanu Miloševiću, a tri puta duži nego na sudjenju Radovanu Karadžiću“.

„Znači, tužilaštvo tvrdi da je ovaj predmet mnogo složeniji nego ta dva. Koliko će onda biti potrebno vremena da sudjenje počne, a koliko da se okonča? Ako se ima u vidu da je tužilaštvo najavilo više od 300 svedoka, to znači da će sudjenje trajati duže od tri godine“, rekao je Emerson.

Tačijev branilac Greg Kiho podsetio je da su tužioci ranije tvrdili da će biti spremni za proces u proleće ove godine.

Tužioci su na ranijim raspravama o stanju u postupku tvrdili i da će sudjenje moći da počne u januaru 2022, ali se na današnjem zasedanju nisu izjašnjavali o početku procesa.

Od kada su se Tači i saoptuženi našli u pritvoru u Hagu, novembra prošle godine, njihovi branioci tvrdili su da proces ne može početi pre polovine 2022.

Veseljijev advokat Emerson je nedavno izrazio sumnju da će zbog odugovlačenja tužilaca sudjenje moći da počne iduće godine.

Emerson je danas tvrdio, a Kiho sugerisao, i da je sud pristrasan zato što odbija da optužene pusti iz pritvora na privremenu slobodu do početka sudjenja, iako su garancije ponudile i kosovska policija i neke treće zemlje.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare