Suđenje po tužbi Nikole Petrovića protiv novinarki KRIK-a krenulo ispočetka

Vesti 28. okt 202213:45 2 komentara
N1

Suđenje u postupku po tužbi nekadašnjeg direktora Elektromreža Srbije Nikole Petrovića protiv novinarki KRIK Dragane Pećo i Vesne Radojević, posle više od godinu dana trajanja, danas je zbog promene sudije krenulo ispočetka u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) čiji su predstavnici pratili ročište.

Novi sudija Dragan Nešić je na današnjem ročištu zakazao za 23. decembar uvodna izlaganja i rekao da će tada odlučiti da li će ponovo saslušati one koji su dali iskaze ili će se čitati zapisnici.

„Predmet će početi da teče ispočetka“, rekao je Nešić i zaključio da ročište za mirenje nije uspelo i da se na tu temu neće vraćati.

Petrović je tužio novinarke КRIК zbog teksta „Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića“.

Novinarke КRIК došle su u Prvi osnovni sud, dok je tužilac Petrović dostavio preko advokata nalog za službeno putovanje i svoj nedolazak opravdao poslovnim obavezama.

Advokatica Kruna Savović, koja zastupa novinarke KRIK, objasnila je za sajt UNS da je Petrović protiv njih podneo privatnu krivičnu tužbu zbog navodnog izvršenja krivičnog dela „Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka“.

„Tužba je podneta uprkos činjenici da novinarke u istraživanju zbog koga su tužene nisu iznele podatke iz tužiočevog privatnog, već poslovnog života. O temi kojom su se bavile javnost ima opravdani interes da bude informisana i novinarke su, vodeći se tim ciljem, o kompanijama objavile podatke koje potiču iz zvaničnih dokumenata“, rekla je Savović i ukazala da to nije prvi put da Petrović tuži KRIK zbog istog navodnog krivičnog dela.

„Iz toga što se tužbe ponavljaju, a podrazumevaju pogrešnu interpretaciju pojma ličnih podataka, stiče se utisak da motiv nije sankcionisanje protivpravnog ponašanja novinara, jer njega, zapravo, nema, već gušenje slobode izražavanja kao prava ne samo novinara već i javnosti. I da, onda možemo reći da su u pitanju tužbe koje imaju SLAP karakter“, dodala je Savović.

Na današnjem suđenju u publici su bili predstavnici UNS, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Reportera bez granica i novinari Cenzolovke.

Sudija Nešić je zatražio da se broj predstavnika javnosti na narednom ročištu smanji na dve, najviše tri osobe, zbog male sudnice, preneo je UNS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare