Izjašnjavali se Belivuk i ostali, Miljković osporavao svedočenja saradnika

Vesti 07. sep 202209:35 > 15:04 5 komentara
N1

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno pripremno ročište na suđenju Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i pripadnicima njihove kriminalne grupe. Pripremno ročište je proteklo u izjašnjavanju optuženih o uvodnim izlaganjima branioca u ovom postupku. Optuženi su jutros dovezeni iz pritvora u Specijalni sud u nekoliko policijskih marica. Pripremno ročište u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka biće nastavljeno i u četvrtak izjašnjavanjem tužilaštva na predložene dokaze odbrane.

Ročište je danas nastavljeno izlaganjem uvodnih reči preostalih dvoje branilaca, a zatim je krenulo izjašnjavanje optuženih sa prve optužnice protiv Veljka Belivuka i njegovih 29 saradnika za najteža krivična dela.

Svoje izjašnjavanje prvo je imao prvooptuženi Belivuk, koji se saglasio sa uvodnim izlaganjem svojih branilaca.

Detaljnije od Ane Novaković:

Zatim je određena pauza nakon koje je Belivuk nastavio izjašnjavanje, a zatim i ostali optuženi.

Svi optuženi su uglavnom saglasni sa onim što su njihovi advokati rekli. Međutim, prvooptuženi Veljko Belivuk i drugooptuženi Marko Miljković iskoristili su svoje vreme za govornicom da ponove da im je sve ovo napakovano, izmontirano uključujući i dokazne fotografije koje je pribavilo tuzilaštvo.

„Pokušavaju da involviraju sam državni vrh i visoke državne funkcionere u ovu priču, naravno sa idejom da im je sve to spakovano, namešteno. To ide ponovo od predsednika, preko ministra policije, čak i do ministarke pravde, pa do policijskih inspektora u SBPOK-u“, kaže Vesna Golubović, advokatica jedne porodice oštećenih.

POVEZANE VESTI

Osim Belivuka, kako je novinarima preneo drugi advokat, oštar nastup imao je i Miljković.

On je kazao da „žrtve nisu bili studenti teologije“ i da „ako nema obdukcionog nalaza, čovek nije mrtav“.

„Ove žrtve nisu bili studenti teologije. Biti mrtav nije krivično delo. Ubiti je krivično delo. Ako nema obdukcionog nalaza, čovek nije mrtav. Supruga Zdravka Radojevića verovatno njega i dalje krije. Svi svedoci saradnici su vama patolozi pod hipnozom“, kazao je Miljković na sudu.

Miljković je pokušao da dovede u pitanje i ono o čemu su govorili svedoci saradnici, a njih je trojica.

Na ročištu nije bio prisutan optuženi Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku u kojoj je ova grupa ubijala svoje žrtve, jer se nalazi u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

To je razlog zbog kog druga optužnica koja Belivuka, Marka Miljkovića i još 10 osoba tereti za dva teška ubistva nije pročitana danas.

U veoma obimnoj optužnici napisanoj na više od 300 strana, do detalja je opisano kako je grupa Veljka Belivuka najpre mamila, a potom ubijala svoje žrtve. Tužilaštvo je to zaključilo na osnovu sadržaja poruka koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali putem aplikacije za zaštićenu komunikaciju „skaj“. Tu aplikaciju dešifrovala je francuska policija i podatke dostavila srpskoj.

Taj sadržaj, koji podrazumeva i fotografije mučenja i ubistava, predstavlja ključni dokaz o zločinima ove grupe. Međutim, odbrana na sudu pokušava da ospori ove dokaze, jer tvrde da su dobijeni na nezakonit način.

Osim dokaza iz Skaj aplikacije postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Advokat Ristović tražio da se poruke sa Skaj aplikacije proglase nezakonitim

Advokat Nikola Ristović, koji je inače otkazao angažovanje svim svojim klijentima u ovom postupku, rekao je da je u sudnici danas tražio da se poruke sa Skaj aplikacije proglase nezakonitim dokazom i da se više neće pojavljivati na suđenju.

Osim dokaza iz Skaj aplikacije postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Poslednji optuženi koji je potpisao sporazum sa tužilaštvom je Srđan Lalić, koji je do sada optužen za šest ubistava. On je u zamenu za svedočenje o zločinima koje je ova kriminalna grupa počinila dobio kaznu od 18 godina zatvora.

Pre njega sa Tužilaštvom su se nagodili i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, a nezvanično Hrvatin je dobio 15, a Spasojević 14 godina zatvora.

Pripremno ročište u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka biće nastavljeno sutra izjašnjavanjem tužilaštva na predložene dokaze odbrane.

Pogledajte snimak dolaska marice sa optuženima do Specijalnog suda:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare