Suđenja pred Haškim sudom za Kosovo sve izvesnija, prvi slučaj protiv Mustafe

Vesti 09. jun 202120:07 0 komentara

Dan nakon pravosnažne presude Ratku Mladiću, fokus javnosti polako se prebacuje na Specijalozovana veća Kosova, sud sa sedištem u Hagu u kome su u toku pripreme za početak prvih suđenja. Danas se, pred pretresnim većem koje će mu suditi, pojavio Saljih Mustafa, u okviru prve javne konferencije za pripremu suđenja.

Početak prvih suđenja u takozvanom Haškom sudu za Kosovo postaje sve izvesniji. Prvo sudsko veće koje je formiranu u slučaju Saljiha Mustafe, počelo je sa radom i danas je održalo prvu pripremnu konferenciju javnog tipa kao za pripremu za početak suđenja. U najavi su još dve zatvorene sednice do kraja nedelje.

Povezane vesti

„Na ovim zasedanjima ćemo čuti izjašnjenja o svemu što je potrebno za pripremu suđenja i razgovaraćemo sa tužilaštvom, odbranom, zastupnikom žrtava i službama Sekretarijata. To znači da danas nećemo razgovarati o krivici i nevinosti optuženog i nećemo razmatrati dokaze“, najavila je predsedavajuća sudskim većem Mapi Velt Folja.

Devet osoba dobilo je status žrtava u ovom postupku, a sudije pretresnog veća produžile su rok za njihovo prijavljivanje – i to će biti moguće sve dok tužilaštvo ne završi predstavljanje optužnice i dokaza, na samom početku suđenja. U međuvremenu, odbrana počinje da vrši istrage i tim advokatskih saradnika u sredu po prvi put putuje na Kosovo radi razgovora sa potencijalnim svedocima. Do kraja avgusta mogli bi da završe taj posao.

„Mi ćemo pregledati dodatni materijal i obaviti razgovore sa nizom ljudi. Naša poslednja misija će biti u poslednjoj nedelji avgusta, a tada ćemo sasvim sigurno završiti sa svojim istragama. Kao krajnji datum smo odredili 15. avgust“, rekao je Džulius von Bon, branilac Mustafe.

Saljih Mustafa je kao bivši oficir takozvane OVK optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema optužnici, zločini za koje se Mustafa tereti počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen, a iz optužnice proizilazi da su žrtve bili Albanci nelojalni OVK.

Saljih Mustafa jedini je optuženik takozvanog Haškog suda za Kosovo čiji slučaj je u fazi pripreme početka suđenja. Naredni proces koji bi trebalo da počne biće suđenje nekadašnjim funkcionerima Udruženja veterana – Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za podrivanje rada suda i odavanje tajnih dokumenata. Sudija za prethodni postupak odredio je da se spisi predmeta prebace pretresnom veću do kraja ovog meseca, što znači da će narednih dana biti imenovane i sudije pretresnog veća koje će taj proces voditi.

Sva četiri procesa, koliko ih trenutno ima u takozvanom Haškom sudu za Kosovo, zvanično se i dalje nalaze u fazi takozvanog „prethodnog postupka“, koji predstavlja uvod u pripremu suđenja. Kada će suđenja početi – još nije poznato.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!