Sudija: Trnovit put do presude za paljenje Jovanovićeve kuće

Vesti 23. feb. 202122:01 > 24. feb. 2021 00:147 komentara
Podeli:

Bivši prvi čovek Grocke Dragoljub Simonović prvostepenom presudom osuđen je na više od četiri godine zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu. Na istu kaznju osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine. Posle burnog procesa, usledilo je i burno izricanje presude.

U ime naroda, presuđeno je da bivši predsednik opštine Grocka i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović u zatvoru provede četiri godine i tri meseca zbog naručivanja da se novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću zapali kuća.

„Nadam se da je ovo neki vesnik za slobodu medija u Srbiji“, izjavio je Jovanović posle izricanja presude.

Prvostepenom presudom, zatvor je namenjen i Simonovićevim partnerima u zločinu, Vladanu Mihailoviću presuđeno je četiri godine zatvora, a Aleksandru Marinkoviću, koji je u bekstvu, čestiri godine i tri meseca zatvora. I nisu Jovanovići u požaru izgubili samo dom, Milanova supruga izgubila je i zdravlje.

„Ona od paljenja kuće još nijednu noć nije prespavala, ona šeta, dežura, na terasi je, kako koje vozilo prođe, ona istrčava na terasu da nije neko ponovo došao da uradi to delo“, kazao je on.

Da li će i koliko osuđeni robijati, konačnu reč daće Apelacioni sud. Branilac Dragoljuba Simonovića, Ivica Vuković, najavljuje žalbu na prvostepenu presudu.

„Očekujem oslobađajuću presudu za mog klijenta, za ostale okrivljene ne bih da se izjašnjavam o njima, ali ono što je u ovom postupku dokazano i ono što je u medijima prikazano su dve dijemetralno suprotne strane“, ocenio je on.

Žaliće se i tužilac Predrag Milovanović koji za Simonovića traži maksimalnih osam godina zatvora.

„Podsetiću vas i na reči prvookrivljenog koji je rekao u završenoj reči, ukoliko ga sud osudi krivim da ga osudi na maksimalnu kaznu zatvora, ja ću tome doprineti kroz tu žalbu, jer smatram da taj čin treba da bude najstrožije kažnjen“, poručio je on.

Čitav slučaj, suđenje, kao i izricanje presude pratila su sva medijska udruženja.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenio je da je Milan Jovanović pokazao kako treba biti novinar.

„Bez obzira što je penzionisani policajac, on je odbranio našu profesiju svojim radom, za razliku od nekih koji su završili škole, ali postavljaju pitanja po narudžbini onih kojima postavljaju pitanja“, podsetio je on.

Medijski radnici podsećaju da ne sme da se zaboravi ni na slučaj Jovanovićevog kolege urednika portala Žig Info Željka Matorčevića. Ni posle gotovo dve i po godine policija nije pronašla odgovorne za napad na Matorčevića.

„On je mesec dana pre prebijen i ja sam ubeđen da to ima veze sa onim što se Milanu dogodilo i sa paljenjem kuće“, rekao je predsednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Na taj slučaj podsetio je i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović. „Kao i kolege mogu da kažem da mi je žao što slučaj napada na Željka Matorčevića nije istražen, da je to istraženo ne bi došlo do napada na Milana i njegovu suprugu Jelu Deljanin“, kazao je on.

I slučaj Jovanovića prvih dana, decembra 2018. god. delovalo je da tapka u mestu. Potom, od zakazanih više od 20 ročišta, zbog čestih izostanaka tužene strane, održano je samo 10. Sudija Drugog opštinskog suda Slavko Žugić, koji je danas jedini govorio u sudnici, ali ne i pred kamerama, pokušao je da opiše koliko je pravda spora, ali dostižna.

Sudija je rekao da je tokom čitavog procesa prošao trnovit put do presude, naime, napomenuo je da je neretko razmišljao i o sopstvenoj bezbednosti, rekao je da je čitav proces bio izložen nizu opstrukcija, za koje je rekao sumnja da su advokati odbrane i okrivljeni imali plan i delovali kao ekipa. Na te njegove reči advokati odbrane Dragoljuba Simonovića i on sam burno su reagovali i napustili sudnicu, međutim, svi ostali prisutni u sudnici na takve sudijine reči reagovali su gromoglasnim aplauzom.

Komentari

Vaš komentar