Sudbina Savskog mosta i dalje neizvesna – od „da ostane gde jeste“ do parka Ušće

Vesti 07. maj 202219:12 > 19:2461 komentara

Priča o premeštanju Starog savskog mosta ponovo je aktuelna. Iako se za njegovo premeštanje do sada spominjalo nekoliko lokacija, zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje da će konstrukcija završiti u parku Ušće. Drugi kažu da bi most, kao simbol Beograda, trebalo da ostane tamo gde jeste.

I dalje je na starom mestu – tik do Beograda na vodi. Urbanizacijom tog dela grada – počele su i priče o premeštanju Starog savskog mosta. A kako bi bila izabrana nova lokacija – gradska vlast je 2019. pokrenula anonimnu anketu.

Povezane vesti

„Znate da su građani glasali o tome da će stari most biti u parku na Ušću, da će biti pretovren u jedan moderan prostor sa puno restorana, sa vidikovcem“, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Do sada je bilo nekoliko različitih scenarija predstavnika gradske vlasti kada je reč o sudbini mosta. Od toga da će da povezuje Adu Ciganliju i blok 70, do toga da će biti srušen. Gradski urbanista Marko Stojčić je otišao korak dalje i najavio da će biti konzerviran u nekoliko delova i da će završiti na Paliluli. Pre dva dana – pojedini mediji su preneli da se most seli u Borču ili Krnjaču.

„Ono što čujemo od gradskih vlasti pokazuje da oni zapravo nemaju nikakav plan, predlozi su gori od gorih, predlog odlazećeg gradskog urbaniste da se most iseče, bizarniji je i od onoga da se spomenik Stefanu Nemanji prebaci u Marinkovu Baru, a takođe i predlog odlazećeg gradskog menadžera da se izmesti u park Ušće, takođe je bizaran, to bi bilo kao da neko predloži da se most Gazela izmesti u Košutnjak“, ocenjuje bivši gradski odbornik Nikola Jovanović.

Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić kaže da je nedopustivo to što se gradska vlast godinama – olako – odriče gradskih simbola i što ne ulaže u njihovu rekonstrukciju.

„Ja mislim da taj Stari Savski most predstavlja jedan deo identiteta Beograda, on registruje nekakvu važnu istoriju ovog grada – on je sazidan ’42. godine i bio je u to vreme jedini most, pošto je most kralja Aleksandra bio srušen i ’44. čuvena priča sa gospodinom Zarićem koji ga je spasao od rušenja i to zaista ne sme da se dira“, smatra Đorđe Bobić, bivši gradski arhitekta.

Kada će radovi o premeštanju početi, drugi čovek grada – Goran Vesić, ipak, ne govori. Bez obzira na to, najavljuje da će na lokaciji Starog mosta – nići nov – sa šest traka.

„On lepo izgleda, to konkursno rešenje je dobro, ali mu nije tu mesto, on jednostavno, kao što nije mesto ni Beogradu na vodi tamo gde jeste i moj zaključak je da je to jedna priča više politička u kojoj vlast sad želi da se pokaže kao novograditelj, a da pritom kao što se i oko Beograda na vodi i mnogih drugih stvari u Beogradu ne vodi računa o tome da je Beograd postojao i pre njih i da će Beograd postojati i kada oni odu, Beograd mora da sačuva svoje vrednosti“, ukazuje Bobić.

A da vrednosti, ipak, treba da se uklone – zalaže se i potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić. Uoči ovogodišnjih izbora je rekao da će ukoliko postane gradonačelnik Beograda – izmestiti stari Savski most, za koji je ranije govrio da predstavlja ruglo.

Komentari

Vaš komentar