Sud za zločine OVK presudu Gucatiju i Haradinaju izriče 18. maja

Vesti 05. maj 202215:01
Podeli:
Izvor: n1

Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će 18. maja prvostepenu presudu Hisniiju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.

Gucati (54), predsednik Udruženja boraca OVK, i Haradinaj (58), potpredsednik tog udruženja, optuženi su u šest tačaka za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

U završnoj reči, sredinom marta, tužioci su zatražili da Gucati i Haradinaj budu osuđeni na po šest godina zatvora i na po 100 evra globe. Branioci su od suda zatražili da obojicu optuženih oslobodi, zato što, po njima, tužioci nisu dokazali da su Gucati i Haradinaj počinili krivična dela. Gucati i Haradinaj optuženi su da su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Tužioci su u završnom podnesku naglasili da su mnogi svedoci bili uznemireni i uplašeni pošto su Gucati i Haradinaj njihove identitete otkrili javnosti. U dva slučaja, svedoci su, zbog ugrožene bezbednosti, morali biti i preseljeni. Zatvorska kazna neophodna je, po tužiocima, zato što su Gucati i Haradinaj više puta – uključujući i pred sudijama, dok su svedočili u svoju odbranu – naglasili da bi opet objavili poverljive sudske dokumente zato što su protiv suda za zločine boraca OVK, koji smatraju „rasističkim“ i „jednonacionalnim“, i optužuju ga za saradnju sa „ratnim zločincima“ u vlastima Srbije.

Prvu presudu od osnivanja 2015. godine, sud – čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova – izreći će „u ime naroda Kosova“ zato što je deo kosovskog pravosuđa, iako je sedište suda u Hagu.

Presudu će izreći veće kojim predsedava američki sudija Čarls Smit, koji je i potpredsednik suda. U veću su još sudije Ginel Metro iz Švajcarske, Kristof Bart iz Nemačke i rezervni sudija Fergal Gejnor iz Irske.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda u Sheveningenu od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Zahtev obe odbrane za oslobađanje optuženih, raspravno veće je odbilo 26. novembra. Odbrane Gucatija i Haradinaja izvodile su dokaze od 15. decembra do 2. februara ove godine.

Završne reči optužbe i odbrane, sudije su saslušale od 14. do 18. marta.

Komentari

Vaš komentar