Sud u Prištini osudio Krstića i Šabanija za ratne zločine nad civilima 1999.

Vesti 23. mar 202115:46 > 16:04 1 komentar
N1 (arhiva)

Zlatan Krstić osuđen je na 14 godina i šest meseci od strane Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, dok je Destan Šabani osuđen na sedam godina zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Zlatan Krstić optužen je da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje, Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, posebno u proterivanju 15 članova porodice i odvođenju četiri osobe koje nisu aktivno učestvovale u oružanom sukobu, piše Koha, prenosi KoSSev.

Prema tužilaštvu, Krstić je učestvovao u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, a kako navode, čak je i tela žrtava bacao sa strane kako bi sakrio zločin.

Optuženi Destan Šabani tereti se da je tokom sukoba na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, u cilju skrnavljenja, ponižavanja i ponižavajućim tretmanom sa mrtvima, O.N., B.N., A.N., B.N. i I.R. ubijenih od strane srpske policije i paravojnih snaga, naredio da se njihova tela sahranjuju bez dostojanstva i kršeći pravila rata utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.

Kritičnog dana, prema optužnici, po naređenju Šabanija i drugih članova, žrtve su kamionom izvučene iz mrtvačnice u Prištini pre izvršene obdukcije i poslate na lokaciju u blizini gradskog groblja u Uroševcu, gde je Šabani čekao.

U optužnici se dalje navodi da je osobi po imenu Maksut naredio da bagerom iskopa jamu kako bi u nju bacio tela. Inače, optuženi Destan Šabani je u završnoj reči zatražio da mu se u Hagu sudi za dela za koja se tereti.

Kancelarija za KiM: Sramna kazna za Zlatana Krstića

Кancelarija za Кosovo i Metohiju izrazila je „najdublje ogorčenje i protest“ zbog „sramne“ zatvorske kazne od 14 i po godina na koju je osuđen Zlatan Кrstić zbog navodnog zločina nad civilima.

„Кrstić je osuđen na drakonsku kaznu zatvora iako ga nijedan od dvadesetak svedoka nije prepoznao kao počinioca zločina, niti video u izvršenju zločina koji mu se stavlja na teret. Na ovaj način njemu je uskraćeno pravo na pravično suđenje, a sam Кrstić još jedna je žrtva političkog progona iz Prištine“, navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Iz Kancelarije ocenjuju da takva presuda pokazuje da se Srbima na Кosovu sudi po „etničkoj liniji, bez dokaza“.

Кrstićev advokat uložiće žalbu na tu presudu, dodato je.

Takvim sudskim odlukama, kako je saopšteno, Srbima se šalje poruka da na Кosovu za njih „nema mesta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare