Sud pojasnio za N1: Javnost nije bila isključena, sala je bila mala za sve

Vesti 18. maj. 202215:353 komentara
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva, ilustracija)

Nakon što je zainteresovanoj javnosti i novinarima onemogućeno da prisustvuju suđenju u Osnovnom sudu u Novom Sadu u utorak, 17. maja, u postupku koji protiv aktivistkinje Dragane Arsić vodi suvlasnica kompanije Galens Sanja Petrić, iz Osnovnog suda u Novom Sadu pojasnili su za N1 da je razlog za takvu odluku postupajuće sudije to što je "procenila da sudnica u kojoj je bio zakazan glavni pretres nije dovoljno velika i adekvatna da primi onaj broj građana i predstavnika medija koji je pristupio, pozivajući se u tom smislu i na trajanje pandemije".

POVEZANE VESTI

U odgovoru poslatom N1, navodi se da su novinari i aktivisti udaljeni iz zgrade suda zbog „navoda punomoćnika privatne tužilje o fotografisanju“ zbog čega je sudija pozvala pravosudnu stražu, te da „straža u sudnici nije postupala, već izvan sudnice“.

„Podsećamo da prema Zakonu, sudija koji sudi u svakom konkretnom predmetu, rukovodi pretresom i svaki postupajući sudija odlučuje o tome da li će javnost na suđenju biti prisutna ili će biti isključena. U konkretnom slučaju, prema navodima sudije, javnost nije bila isključena, a ona je ovakvu procenu dala u datom momentu, te pretres nije održan i dogovoreno je da će imajući u vidu interesovanje javnosti, za sledeći glavni pretres od strane sudije biti obezbeđena Velika sala, koja će moći nesmetano da primi sve zainteresovane građane i predstavnike medija u adekvatnim uslovima“, navodi se u odgovoru suda.

Podsetimo, do udaljavanja aktivista i novinara i zgrade suda došlo je nakon što je pravni zastupnik suvlasnice Galensa Sanje Petrić, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici, te da je novinare i javnost pravosudna straža legitimisala prilikom udaljenja.

Komentari

Vaš komentar