Sud časti NDNV osudio neetičko izveštavanje o tragedijama javnih ličnosti

Vesti 14. dec 202110:31 2 komentara
štamparija, štampanje, novine, štampanje novina
Shutterstock/ilustracija

Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) smatra neprihvatljivim način na koji pojedini mediji krše Kodeks novinara Srbije, izveštajima o samoubistvu jutjuberke (21).

„Etički je zabrinjavajuće i nedopustivo izveštavanje o detaljima tragedije javne ličnosti, kojima su se poslednjih dana bavili tabloidi“, piše u saopštenju NDNV tim povodom.

Pročitajte još

Upozorili su da urednici medija i novinari moraju imati u vidu da sadržaje koje plasiraju čitaju i maloletne osobe i mladi koji nisu u dovoljnoj meri medijski pismeni, što svakako može imati uticaja na kreiranje njihovih stavova, a može izazvati i određene neželjene posledice.

„Podsećamo medije da je Kodeks novinara Srbije izričit u poštovanju privatnosti žrtve tragičnog događaja. Novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ukoliko se otkriju osetljive informacije. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose“, navodi se.

Dodaje se da greška državnih organa ne podrazumeva dozvolu za kršenje etičkih principa profesije, te da novinari prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima moraju da poštuju privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima pišu.

„Prekršene su takođe odredbe etičkog Kodeksa koje nalažu da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije“, piše u saopštenju.

„Veličanje žrtve samoubistva kao mučenika i predmeta javne pohvale može sugerisati podložnim osobama da njihovo društvo ceni suicidno ponašanje. Umesto toga, naglasak bi trebalo da bude na žaljenju zbog smrti te osobe“, navodi se u priručniku Svetske zdravstvene organizacije Prevencije samoubistva za stručnjake zaposlene u medijima.

Sud časti NDNV je podsetio da su mediji dužni da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice, te da je nedopustivo odbacivanje profesionalnih standarda iz lukrativnih razloga.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare