Subotić: EU još 2019. razmatrala vakcinacione kartice, kovid ubrzao proces

Vesti 18. mar. 202118:41 > 18:436 komentara
Podeli:

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike kaže da je "ideja o zajedničkom sertifikatu o vakcinaciji postojala i pre samog početka kovid-19 pandemije". "EU je još 2019. razmatrala uvođenje vakcinacionih kartica. Izbijanje kovid-19 krize je ubrzalo celokupan proces i vidimo da je EK za veoma kratak period uspela da napravi detaljnu strategiju", kaže on.

Evropska komisija je predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, poznat kao „kovid pasoš“, koji će sadržati podatke da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test.

Subotić kaže da je tome prethodila ideja o zajedničkom sertifikatu o vakcinaciji i pre samog početka kovid-19 pandemije.

„EU je još 2019. razmatrala uvođenje vakcinacionih kartica. Izbijanje kovid-19 krize je ubrzalo celokupan proces i vidimo da je EK za veoma kratak period uspela da napravi detaljnu strategiju“, kaže on.

Ističe da je ovo samo predlog, i nije konačna odluka „kao što neki mediji prenose“.

Dodaje da imamo oprečne poruke.

„S jedne strane imamo ministarku zaduženu za turizam koja je zaista precizno objasnila da ovo nije kovid pasoš, da su ovo dobre vesti za Srbiju, da će građani moći da putuju, s druge strane čuli smo predsednika koji je ovu inicijativu nazivao antievropskom, imali smo premijerku koja je govorila da je ovo inicijativa koja je suprotna evropskim vrednostima i imamo ministra unutrašnjih poslova koji je rekao da je ovo kraj evropske solidarnosti“, kaže Subotić.

Prema njegovim rečima, trenutno deluje da će sa Sinofarmom moći da se putuje u države koje su priznale Sinofarm.

„Možda će moći s negativnim PCR testom, napominje se da će moći da budu samo u ograničenom vremenskom periodu u EU… Previše je rano da pričamo o detaljima, jer razgovori svakako traju“, kaže on.

Kako je rekao, „ne zna se da li će biti novih uslova“.

„Imali bi QR kod, neke osnove vakcine, tip vakcine, broj vakcine, broj doze…“, kaže.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar