Studenti već godinu dana partijaju na autoputu, komšije očajne, a policija ćuti

Vesti 01. jun 202119:40 > 19:51 158 komentara

Probajte da organizujete žurku u parku ispred vaše zgrade - pa ćete videti za koliko minuta ćete shvatiti da je to bila loša ideja. Ali ako biste probali da organizujete žurku pored autoputa - e to onda može, iako vam verovatno nikad ne bi palo na pamet. Ali ima kome jeste i ima ko to ne sprečava.

Jedna od sporednih kapija Studentskog grada na Novom Beogradu „gleda“ pravo na saobraćajno ostrvo kod isključenja sa autoputa.

Ukoliko neko recimo iz pravca Studentskog grada želi da dođe do saobraćajnog ostrva prekoputa, „prečicom“, ne samo da u tom slučaju krši saobraćajni propis, već ozbiljno rizikuje i život.

Ukoliko izbegne prečicu i krene regularno, do pešačkog prelaza koji se nalazi stotinak metara niže, opet do saobraćajnog ostrva, taj neko mora tik uz put i opet je sve to daleko od bezbednog.

Ali zašto bi iko želeo da dođe na saobraćajno ostrvo koje se nalazi tik uz autoput? E, to je zato što se na tom mestu, svakog vikenda, poslednjih godinu dana, održavaju žurke na otvorenom.

Počinju pola sata pre ponoći i traju do ranih jutarnjih sati. Stanari okolnih zgrada, sada već očajni zbog buke od koje ne mogu da spavaju, napravili su snimke žurki i prosledili ih TV N1.

„Znate, gospođo, radimo po naređenju“

marija blok 37
N1

Marija, stanarka susednog bloka 37, za N1 kaže da žurke nisu nešto što traje od juče.

„To traje godinu dana, ozvučenje koje ta grupa ljudi donosi ovde je koncertno ozvučenje, i zaista remete normalan san ljudi, na kraju krajeva dece koja žive tu u orkuženju. Znači mi njih vidimo s prozora naših stanova kako kroz ove stepenice prolaze, prelaze put i dolaze ovde“, navodi ona.

I u tome ih ne sprečava ni saobraćajna policija koja je tu i koja ih, kako se bar čini stanarima, čuva.

„Policija stoji parkirana i ne reaguje na to što oni prelaze ulicu i dolaze ovde. Treba pitati policiju koja je njihova uloga tu, da obezbede taj skup ili da ga spreče? Ja sam razgovarala s nekim šefom policije i on mi je rekao: ‘Znate, gospođo, radimo po naređenju, i to je sve što znam'“, kaže Marija.

Odgovore nemoguće dobiti

Mi, nažalost, znamo još i manje jer na naš upit policiji da nam odgovore kako su uopšte moguće žurke pored autoputa i to na njihove oči – odgovora nema.

Ne znamo zasigurno ni ko su ti mladi ljudi? Jesu li to studenti iz doma Studentski grad? Na to pitanje ispostavlja se nije moguće dobiti zvaničan odgovor. Od direktora koji je ceo dan na sastancima, preko njegovog zamenika koji ne odgovara na poruke, pomoćnika direktora za organizaciju i razvoj koji je na odmoru, pa sve do upravnice doma koja nas je u telefonskom razgovoru uputila na službeni mejl na koji niko nikad nije odgovorio.

„Ko će biti odgovoran ako bi, ne daj bože došlo do nekog tragičnog ishoda, jer ovo je izuzetno prometan put“, pita Marija.

A možda je baš tako trebalo formulisati pitanje i policiji i Studentskom gradu, jer je od takvog jednog tragičnog ishoda prošlog vikenda dvojicu momaka koji trče pored autoputa delila verovatno samo puka sreća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare