Studenti traže da se ne ukidaju studentske poliklinike, predali pismo Vladi

Vesti 19. feb 202112:54 > 14:26 15 komentara
Studenti, protest
N1

Predstavnici Studentskog fronta traže od premijerke Ane Brnabić da se predlog o ukidanju studentskih poliklinika izbaci iz "Masterplana optimizacije sistema zdravstvene zaštite". Oni su predali pismo i ispred Vlade održali konferenciju za novinare. Ukoliko se ne usvoji zahtev okupljaćemo studente, pozvaćemo studente na proteste i na institucionalnu borbu da se to ne usvoji u Skupštini, kažu iz ove studentske organizacije.

Na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije, Milan Karavezić iz Studentskog fronta kaže da za takva pitanja treba konsultovati studente i stručne ljude. Ukoliko dođe do ukidanja poliklinika studenti će biti usmereni na domove zdravlje koji su i ovako preopterećeni, dodao je.

Povezano:

Napominje da samo u Beogradu ima, kako kaže, 140.000 studenata, od kojih, kako tvrdi, 90.000 njih ima aktivne zdravstvene kartone. Smatra da oni takvom odlukom ne bi više dobili zdravstvenu zaštitu kakvu sada imaju. Svi oni će biti prebačeni na DZ Vračar koji leči već 50.000 građana, zato znamo da taj Dom zdravlja neće moći da pruži adekvatnu pomoć studentima, rekao je Karavezić.

Vlada Srbije ne treba da štedi na studentima, jer su oni budućnost ove države, i nije normalno da – kao što u svim zemljama  studenti imaju svoje poliklinike u okviru univerziteta – to ne bude slučaj i u Srbiji, rekao je Karavezić.

On je pozvao sve studente na jedinstvo. „Ovo se tiče svih nas i ovo nije pitanje političke stranke ili ideologije, svi studenti treba da budu jedinstveni u cilju toga da sačuvamo naše zdravlje“, rekao je Karavezić.

Kako je naveo, jedna studentska organizacija je imala sastanak sa predstavnicima vlasti, ali je dodao da ne znaju ko su zapravo oni i da su „osnovani pre tri nedelje“, dodajući i da ne znaju kako onda oni mogu da predstavljaju studente.

Ukoliko se ne usvoji zahtev okupljaćemo studente, pozvaćemo studente na proteste i na institucionalnu borbu da se to ne usvoji u Skupštini, rekao je Karavezić.

Beogradski centar za ljudska prava pozivo je nadležne da se u okviru predloženog Nacrta plana nove mreže ustanova zdravstvene zaštite ne ukidaju tri studentske poliklinike.

Nevena Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava takođe smatra da će studenti izgubiti pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti koja im je sada, kroz studentske poliklinike, osigurana.

Studentska poliklinika, naročito u Beogradu, omogućava i preventivne preglede, preglede za upis, specijalističke preglede, postoji i manji stacionar sa 20 keveta, i imamo integrisanu zdravstvenu zaštitu za studente koji dolaze i iz Surdulice, Vranja, Prijepolja, podseća. Zamislite da neko od njih mora da ide na autobus, u dom zdravlja u svom mestu prebivališta, da ide na specijalistički pregled koji je pitanje kad će da bude zakazan, navodi gošća N1 Studio Live.

Neko može da se odluči da promeni mesto prebivališta u Beogradu, a šta ako ne može da sebi obezbedi privatni smeštaj, već mora da ide u dom, pita gošća N1, koja pojašnjava da u tom slučaju nije moguće prijaviti Beograd za mesto prebivališta.

Ističe koliko je važna preventivna uloga studentskih poliklinika, koje imaju brojne preventivne akcije.

Država, sistem treba da ulaže u zdravlje mladih, o mladima treba da se vodi računa, istakla je. Cela je ova kriza pokazala koliko je važno da brinemo o javnom zdravlju i o prevenciji, dodala je Nikolićeva.

Smatra da ne stoje argumenti u prilog predlogu, koji su iskazani na javnoj raspravi koja je onlajn dostupna – da su „to zastareli modeli“.

Javna rasprava traje do 22. februara i molim sve da podnesu komentare, kako bi osigurali to da dobijemo pisanu potvrdu od Ministarstva da do spajanja neće doći, rekla je Nikolićeva.

Opširnije pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare