Stručnjak: Nuklearke u Evropi potpuno sigurne, građani da ne strepe

Vesti 14. mar. 202210:38
Podeli:
Izvor: Pixabay

Nuklearne elektrane u Evropi potpuno su sigurne i građani ne bi trebalo da strepe, izjavio je naučni savetnik i predsednik Nadzornog odbora u preduzeću "Nuklearni objekti Srbije" Ilija Plećaš i istakao da je nuklearna energija jedina budućnost, jer će za 250 godina nestati drugih energenata.

Pročitajte još:

„Kada se desio Černobilj 1986. godine, to je bila nuklearka prve generacije koja čak nije ni imala krov. Zato se i desilo da je sva kontaminacija otišla i preplavila celu Evropu. To je bilo jako opasno i velika je šteta naneta“, rekao je Plećaš za RTS.

Prema njegovim rečima, druga i treća generacija nuklearki imaju veliki betonski zid koji praktično stoji iznad reaktora.

Naveo je da je nakon katastrofe u Černobilju u Jugoslaviji donet moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana i da je on još na snazi.

"Mi koji smo bili za nuklearnu energiju i koji smo planirali da se tih godina izgrade nove četiri nuklearke u Jugoslaviji, dve bi bile sigurno u Srbiji, to je velika šteta što nije urađeno. Međutim, taj moratorijum je ostao i dan-danas", navodi Plećaš.

On ukazuje da je potvrđeno da dron koji je pao u Zagrebu nije mogao da nanese nikakvu štetu nuklearnoj elektrani "Krško".

Komentari

Vaš komentar