Stručnjaci: Srbija daleko od kolektivnog imuniteta, virus mutirao – surova borba

Vesti 31. avg 202119:06 43 komentara

Epidemiološka situacija u Srbiji ubrzano se pogoršava. Stručnjaci kažu da ovako nešto bilo i očekivano jer, kako objašnjavaju, za razliku od soja koji je bio prisutan na početku epidemije - kada je jedna osoba mogla da zarazi još dve - delta soj se mnogo lakše širi. Jedan zaraženi virus može da prenese na osam do devet ljudi.

Borba sa Delta sojem koronavirusa je surova, poručuje državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Kaže da smo sa oko 52 odsto vakcinisanih, daleko od kolektivnog imuniteta i da smo tako produžili opstanak virusa, koji je sada mutirao. Zvanični podaci su se već približili cifri koju je državni sekretar najavio i pre njihovog objavljivanja.

Povezane vesti

„Statistički podaci pokazuju da je situacija iz dana u dan sve ozbiljnija, da imamo sve veći broj novoobolelih i da nažalost očekujemo da do kraja ove nedelje taj broj dostigne cifru od 3.000 na dnevnom nivou ako ne i pređe 3.000“, kaže Đerlek.

„Jeste i ovaj Alfa soj zaražavao, ali u porodici dvoje – troje ovde smo imali taj klaster slučajeve gde su cele porodice bile zaražene od jednog člana i to je doprinelo skoku epidemije“, ističe epidemiolog Radovan Čekanac,.

Prema Đerlekovim rečima ima dovoljnih količina kiseonika i lekova, kao i bolničkih kapaciteta. Kaže da će veći kvalitet zdravstvene zaštite imati i ne-kovid pacijenti koji su proteklih godinu i po dana trpeli zbog epidemije.

„Situacija se pogoršava i u Kraljevu. Broj zaraženih je čak 85 odsto viši u odnosu na prethodnu nedelju“, objašnjava epidemiolog Radovan Čekanac i dodaje:

„Zabrinjavajući je i broj jučerašnjih prvih pregleda – oko 200, a prethodnih dana imali smo oko 100. Znači povećava se i broj novoregistrovanih slučajeva u okolini naše teritorije, znači u Vrnjačkoj Banji i Raškoj“.

I ovog leta opštine Novi Pazar i Tutin spadaju u kritične. Situacija je nestabilna, nesigurna, zabrinjavajuca i nepredvidiva, poručuju iz tamošnjeg zavoda za javno zdravlje. Povećan je broj zaraženih, hospitalizovanih, kao i broj pregleda u ambulantama. Broj vakcinisanih u ovim opštinama je i dalje nizak.

„U Pazaru je to oko 26-27 procenata u Tutinu oko 13-14, ne znam sad tačno u procentima ali nedovoljno. Jedno je veoma važno da je to nedovoljno za kolektivni imunitet i da moramo što pre a naročito apelujemo na mlađu populaciju da se što pre vakciniše“, ističe Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

Stižu poruke podsećanja na epidemiološke mere, a najavljene su i kontrole njihovog poštovanja.

„Broj jedan će biti javni saobraćaj. Mislim da to jeste jedna posebna delatnost koja je ovim meseci bila na neki način pod nadzorom ali mislim da nije bilo sasvim dovoljno. Mislim da ćemo akcenat staviti ponovo na tržne centre i na megamarkete“, najavljuje pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Za suzbijanje epidemije i dalje je najbolji lek vakcinacija, stalni su apeli lekara. Zamenik direktora kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković kaže da slabi imunitet kod starijih ljudi koji su na početku primili Sinofarm i da bi hitno morali da prime treću dozu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare