Stručnjaci: Očekivati usvajanje preporuke za vakcinaciju dece pred početak škole

Vesti 24. avg. 202114:193 komentara
Podeli:
Vakcina
Izvor: REUTERS/Hannah Beier/File Photo

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je u mnogim zemljama preporučena vakcinacija dece protiv koronavirusa pred polazak u školu, i da "možemo očekivati da će taj stav i kod nas biti usvojen".

Tiodorović je za televiziju Prva izjavio da to niko od epidemiologa „nije hteo da nametne, nego je preporuka“, da bi nastava mogla da se odvija u školama, a ne onlajn.

Povezane vesti

On je rekao da ne može da se očekuje da se deca vakcinišu ukoliko nisu vakcinisani i prosvetni radnici, i dodao da preporuka o vakcinaciji važi i za zaposlene u zdravstvu.

„Preporuka je da onaj ko nije vakcinisan ne radi sa pacijentima. Vakcinisanje je pitanje civilizacije a ne demokratije“, rekao je Tiodorović.

Načelnica Dečje bolnice u KBC „Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić je rekla da vakcinaciju protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina treba preporučivati ako imaju neke bolesti koje smanjuju imunitet, kao i za izrazito gojaznu decu.

„Izrazito gojazna deca su imala najteže kliničke slike, obostrane peumonije i najduže su lečena“, rekla je Ostojić.

Ona je dodala da je „sigurno da bi pedijatar u domu zdravlja trebao da da preporuku za vakcinaciju“, u slučajevima kada se to procenjuje kao neophodno, dok bi o vakcinaciji dece bez pratećih zdravstvenih tegoba mogli da odlučuju njihovi roditelji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar