Nadležni kažu da izlivanje u Ibar nije ugrozilo vodu, Kraljevčani sumnjičavi

Vesti 30. jan. 202119:36 > 19:516 komentara
Podeli:

Izlivanje jalovišta iz rudnika Trepča u Ibar, nije ugrozilo bunare sa pijaćom vodom u Kraljevu. Dok iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, kažu za N1 da je voda potpuno ispravna za piće, građani su ponovo sumnjičavi. Plaše se da je jedna količina metala, završila u cevovodima.

Kraljevčani koji su se pre 35 godina suočili sa prvim akcidentom sa fenolima u Ibru, više nikome ne veruju. Zato danas čim počne da se priča o tome da se nešto dešava u Ibru, dobar deo je onih koji odlaze na alternativne izvore, ili počnu da kupuju pijaću vodu u prodavnicama. Crv sumnje se ponovo pojavio pre desetak dana, kada se u gornjem toku Ibra, u Leposaviću, izlilo jalovište.

„Par ljudi je komentarisalo to, niko nije bio uspaničen. Vodu pijem sa česme i donosim sa izvora“, rekao je jedan od ribolovaca na Ibru u Kraljevu.

Povezane vesti

„Voda nije loša, ali može d bude i bolja. Za sada smo zadovoljni“, navodi jedna od Kraljevčanki u šetnji.

„Ja pijem vodu sa česme. Čuo sam za jalovište i da se dosta brzo staložilo i da nije otišlo dalje“, kaže jedan stariji Kraljevčanin.

Višedecenijsko nepoverenje u ispravnost vode za piće se ustalilo, a u ovim situacijama jedino zadovoljno ruke trljaju trgovci. Slavoljub Brkušanin, provodi često vreme pored Ibra, pecajući. Kaže za N1 da je primetio da je riblji fond u reci smanjen.

„Ulovio sam ribu, skobalja. Delovala mi je tog trenutka lepa i zdrava. Kada sam je doneo kući, ona je toliko smrdela iznutra da sam je bacio. Verovatno da ima nečega u vodi što truje ribu“, kaže Brkušanin.

Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, rekao je za N1 da je voda za piće potpuno ispravna, i da nema bojazni od toga da su metali iz jalovišta završili u bunarima za piće.

„Kraljevčani piju ispravnu vodu. I ona je izuzetnog kvaliteta. I to mogu odgovorno da tvrdim. Nepotrebno je izlagati se dodatnom trošku, kupovati vodu ili je uzimati sa alternativnih izvora koji pri tom ne kontrolišu, a mogu biti i izvori zaraza. Građani će uvek biti obavešteni o tome da li je voda ispravna ili ne. U slučaju da ne bude, spremićemo alternativno snabdevanje“, kaže Macan.

Dodatni problem Ibra, poslednjih godina predstavlja smeće. Reč o divljim deponijama koje se nalaze uzvodno sve do Raške. Pri svakom većem vodostaju, gomila tog smeća na kraju završi na obalama u centru Kraljeva.

Komentari

Vaš komentar