Stručnjaci: Moguće da postoji i hrvatski soj koronavirusa, ne popuštati mere

Vesti 20. feb 202112:16 > 12:53 7 komentara

Dr Oliver Vugrek, molekularni biolog i vođa istraživanja o novim sojevima koronavirusa sa Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba kaže da su na tom institutu analizirajući uzorke zaraženih pacijenata u jednom od 50 uočili varijantu koja je prisutna u različitim sojevima virusa. "Radi se o varijanti koja je prisutna i u južnoafričkom i u brazilskom soju i sada u soju u Velikoj Britaniji", rekao je Vugrek i dodao da se ta izmena se nalazi u šiljastom proteinu virusa.

„Naučni rad izdat početkom godine upućuje na to da bi ta varijanta virusa mogla biti povezana sa reinfekcijama“, rekao je Vugrek za N1 i dodao da je jedna osoba koja je imala koronavirus u roku od tri meseca ponovo zaražena i u toj osobi je uočena ta varijanta koja je zajednička sa svim tim opakim varijantama.

Povezane vesti

On ističe da će do kraja analizirati ovaj slučaj i imati kompletnu sekvencu za nekih sedam dana. „Radimo u sopstvenoj laboratoriji i videćemo otkud je virus došao, sa varijacijom brazilskom ili južnoafričkom i videćemo da li je mutacija nastala u Hrvatskoj ili uvezena, ili smo zaslužni da smo tu varijantu nekom isporučlili u druge evropske zemlje“, rekao je dr.

Virusolog dr Nada Kulić Kapulica ocenjuje da možemo da stanemo na kraj epidemiji, ali da je neophodno da vakcinacija bude intenzivnija ne u pojedinim delovima sveta, već svuda u svetu da bi se virus zaustavio.

Ona ističe da za nove varijante virusa postoji tvrdnja da ne prave toliku štetu i da ne daju težu kliničku sliku, ali i da postoji podatak za engleski soj da je prenosiviji.“Međutim, ne postoji podatak da je od tih novih sojeva veća smrnost i da daju težu kliničku sliku“.

Kulić Kapulica kaže da sva dosadašnja iskustva govore da su vakcine efikasne i kod novih sojeva virusa.

Ipak, upozorava na mogućnost da bi u budućnosti to moglo da se promeni. Rekla je da se ne slaže sa jednim od stručnjaka koji je rekao da je virus tempirana bomba, ali ocenjuje da se varijacije virusa u budućnosti neće prestati, te da te te varijacije mogu da budu i drastične, da se taj šiljasti protein toliko promeni da vakcina ne bude efikasna.

Vugrek navodi da za sada nema dovoljno dokaza da je novi soj opasniji i da daje težu kliničku sliku, ali da je možda stekao varijacije koje mu omogućavaju brže širenje.

„Na to treba pripaziti, to što izaziva brže širenje koliko će steći novih svojstava. Treba pratiti sekvencioniranjem novih sojeva koji konstantno nastaju“, rekao je Vugrek i dodao da soj iz Britanije preuzima dominantnu ulogu u Nemačkoj i Danskoj i brže će se širiti nego ostali sojevi.

Po pitanju vakcine, on smatra da će bilo koje postoje na tržištu delovati i neutralizovati i novi soj, jer organizam stvara stotine različitih antitela koje ciljaju na taj šiljasti S protein i ako je jedno mesto izmenjeno, opet će preostalih 90 od 100 antitela to neutralizovati i suzbiti najteži oblik bolesti.

N1

Moguć još jedan talas

Dr Kulić kaže da očekuje još jedan talas koronavirusa, ali da će on biti mali, jer je najveća incidenca sezonskih humanih koronavirusa (njih ima četiri do sada i u njih ne spada korona) na kraju zime i početku proleća, dakle – februar i mart.

„Iz tih razloga mislim da će se desiti još jedan talas, a šta će se još desiti videćemo. Ovo je novi virus koji se razlikuje od starih humanih koronavirusa, ovde postoje drastične razlike… Šta će biti u budućnosti, jednostavno – videćemo“, rekla je Kulić Kapulica.

Vugrek kaže da se tokom leta očekuje drastično usporavanje širenja pandmije i da se nada da će na jesen veći deo populacije biti procepljen, te da nećemo videti više teške talase.

Na pitanje kako ocenjuje najavu revizije mera protiv koronavirusa Kulić Kapulica ističe da Krizni štab to treba da odluči. „Moje mišljenje da bi trebalo još uvrnuti mere…do koje mere ne znam“, rekla je i dodala da svi virusolozi na svetu znaju da jedna infekcija zavisi ne samo od uzročnika već i od sredine i domaćina.

„Ako taj krug napravite, videćete u ovom trenutku čija je najveća zasluga za pomak u broju obolelih“, kaže.

Vugrek dodaje da se trenutno u Hrvatskoj malo ublažavaju mere, da su sva deca počela da idu u školu i neki restorani imaju mog tejkauta kao i da je neki plan od 1. marta da se još ublaže mere.

„Ali imamo slučaj od juče u Dubrovniku i dubrovačkoj regiju da su neki razredi prešli na onllajn jer imaju veći broj zaraženih. Treba pripaziti jer brzo može nastati neko žarište ako se ne testira dovoljno“, rekao je Vugrek i rekao da smatra da bi se treabalo pridržavati ove godine još tih mera i prepustiti veliki deo odgovornosti na građane.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare