Stručnjaci: Kristofer Hil u Srbiju donosi štap i šargarepu, prvi na redu – štap

Vesti 15. dec 202119:2260 komentara
Podeli:
Kristofer Hil
Izvor: printscreen

Kristofer Hil u Srbiju donosi i štap i šargarepu, zaključuju spoljnopolitički komentatori posle saslušanja kandidata za američkog ambasadora u kongresu. Hil je rekao da Amerika mora da pokaže Srbiji da je put koji joj ona nudi bolji od onoga što Srbiji mogu da ponude Rusija i Kina. Iz saslušanja je jasno da će prvi Hilov zadatak biti pritisak na zvanični Beograd zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

Bilo je to neobično saslušanje u Kongresu. Najpre, diplomata kome su zakonodavci postavljali pitanja prekvalifikovan je za radno mesto ambasador, drugo više reči je bilo o susednoj, nego o državi u koju bi gospodin Hil trebalo da ide.

Povezane vesti

„Vidimo da g. Dodik povlači poteze na svoju ruku, na štetu čitave države i mislim da je jako važno da imamo razgovore sa Vladom u Beogradu. Da ih ubedimo da shvate da će nivo naših napora u BiH i na Zapadnom Balkanu biti veoma ozbiljan“, rekao je Hil.

Uvodeći u igru čoveka koji je bio Holbrukova desna ruka i koji je učestvovao u kreiranju Dejtonskog mirovnog plana, kao i u pregovorima u Rambujeu, Amerika povećava pritisak, kaže spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

„Ono što se događa u Bosni, naročito RS to je apsolutno jedan od bastiona ruskog uticaja na Balkanu, može veoma loše da se vrati Beogradu, ukoliko Beograd nastavi da se drži jedne pasivne pozicije kao do sada“, navodi Jakšić.

Hil je posredno čak i kritikovao dosadašnji odnos Amerike prema Srbiji i Zapadnom Balkanu.

„Potrebno je da pokažemo Srbiji da mi nudimo bolji model. Da smo bolja alternativa od Rusije i Kine. Nije dovoljno da kažemo da bi trebalo odbiti ruske i kineske ponude. Već da je naša ponuda bolja. Da je bolja za Srbiju“, naveo je Hil.

Izvor: N1/agencije/Reuters

Kakva bi to američka ponuda za Srbiju mogla da stigne? Ne zna se, kaže nekadašnji dopisnik Politike iz Vašingtona Milan Mišić. Ono što se zna, objašnjava Mišić, jeste da sredstva prinude američke administravije već deluju.

„Činjenica da su nedavno izrečene sankcije dvojici kontroverznih biznismena sa Kosova je dokaz da smo pod sprecijalnom pažnjom specijalnih službi i ja sam uveren da one nisu iznele sve što znaju. Očigledno je da se prate sve transakcije, da se prati šta se ovde zbiva u ekonomskoj sferi, posebno u sivoj zoni gde caruju kriminal i korupcija. Ovo je po mom uverenju, neka vrsta opomene“, kaže Mišić.

Hil je na saslušanju u Kongresu najavio i da će rasvetljavanje slučaja braće Bitići biti prioritet i da će od Srbije tražiti hapšenje odgovornih.

Komentari

Vaš komentar