Stručnjaci: Izmene zakona dobre i ključne, ali ima još prostora za zloupotrebu

Vesti 11. dec 202119:15 4 komentara

Prethodne dve subote saobraćaj je morao da stane, kako bi stalo i potpuno usvajanje dva zakona - Zakona o eksproprijaciji i o referendumu i narodnoj inicijativi. Akt o eksproprijaciji je povučen iz procedure, a izmene Zakona o referendumu usvojene su u Skupštini Srbije juče. Te izmene su dobre i ključne, poručuju pravnici, ali prostora za zloupotrebu i dalje ima.

Kao što su bez rasprave i većinom 25. novembra usvojili jednu verziju izmena Zakona o referendumu, isto tako su usvojili drugu verziju tog pravnog akta. Iako su tom poslu posvetili jedva pola sata, izmene su dobre, kažu pravnici.

Povezane vesti

„Možemo kao građani sada da kažemo da imamo mogućnosti da koristimo i narodnu inicijativu i referendum kao svoje instrumente donošenja odluka, dok do četvrtka to nije bio slučaj“, ističe Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.

Zadovoljni su i aktivisti iz Gornjih Nedeljica koji su taj Zakon videli kao korak bliže ka otvaranju rudnika litijuma.

„Rekli bismo da je to manje, više sve ispunjeno, čak i nešto što nismo tražili, ali to je dokaz da vlast se očigledno igra sa mišljenjem naroda“, ocenjuje Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“.

I to kroz Skupštinu koja ne predstavlja volju naroda, već služi kao dekor, primećuje pisac Gojko Božović.

„Odluke se donose na drugom mestu i to građani dobro vide i dobro osećaju, Vlada je pretvorena u samo jednu od kancelarija predsednika, a Skupština je jedan partijski organ u kome se odluke ne donose, one se samo verifikuju“, kaže Božović.

A šta je promenjeno – u izmenama Zakona videće građani da sada overu potpisa za narodnu inicijativu neće morati da plaćaju. Novina je i da onaj ko predlaže referendum može da ima svoje članove u izbornoj komisiji. Referendum može da se organizuje na četiri godine, dok je prema prvoj verziji bilo moguće i kroz godinu dana. Da između dva izjašnjavanja građana budu bar četiri godine tražila je i Venecijanska komisija.

„Nema nikakvog smisla da vi izlazite na referendum i da budete protiv nečega ukoliko znate da već za godinu dana može da bude raspisan referendum o istom pitanju i da bude ponavljan u beskonačnost dok vlast ne dobije odgovor kakav želi“, naglašava Sofija Mandić.

I dok vlast uverava da je Zakon menjala isključivo zbog promene Ustava, Mandić deli mišljenje aktivista i kaže – izmene imaju veze i sa projektom Jadar. Referendum i to lokalni, političari često pominju kao mogući način odlučivanja o tome hoće li biti rudnika litijuma ili ne. A zakon kaže da o jednom lokalnom pitanju mogu da se izjasne i oni koji u tom mestu u stvari ne žive.

„Što daje neku sumnju da će vlasti moći, hajde tako da kažem moći da ‘naseljavaju’ lokalne referendume novim stanovnicima i na taj način manipulišu rezultatom“, kaže Mandić.

Stanovnici Nedeljica, pre nego što dođe do referenduma, žele da čuju lozničku Skupštinu.

„Da se odbornici ponovo izjasne povodom prostornog plana grada i da vidimo da li će ponovo usvojiti projekat Jadar u prostornom planu“, kaže Marijana Petković.

Dok tu sednicu, a i odluku o referendumu čekaju, odlučili su da od protesta i pritisaka ne odustaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare