Stručnjaci: Buntovnici iz EU uz Srbiju iz interesa, biće više štete nego koristi

Vesti 05. sep 202119:32 33 komentara

Pobunjenici u Evropskoj uniji, blok koji podriva jedinstvo i vrednosti - to je imidž koji u Briselu prati zemlje Višegradske grupe. Kako su Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka postali buntovnici koji se bore protiv, kako kažu, diktata Brisela i kako da su baš te zemlje najveći zagovornici prijema Srbije u Evropsku uniju. Ideološka bliskost ili interes?

Evropska unija bez Srbije neće preživeti – tvrde Budimpešta i Prag. Uz nikad glasnije poruke podrške stigli su i konkretni predlozi.

Povezane vesti

„Jedna je ideja Andreja Babiša koji je govorio o Šengenu. Dakle, ako ne možete da primite nekoga u Evropsku uniju, a potrebni su vam, onda ih primite u Šengen. Viktor Orban je govorio o tome da je Srbija potrebnija Uniji, nego Unija Srbiji“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zahvalio se predsednik Vučić na podršci Orbanu i Babišu, ali i poručio da Srbija više i nije tako zainteresovana za Uniju kao što je nekada bila. „To nije nikakva promena politike jer režim Srpske napredne stranke nikada nije ni bio evropski orijentisan“, podseća Srđan Cvijić.

„Od samog dolaska na vlast 2012, sem možda nekog kratkog perioda na početku kada se trudilo da se partnerima na Zapadu pokaže jedna nova slika reformisane Radikalne stranke, odmah zatim je krenula antievropska kampanja u svim režimskim medijima. Smanjenje entuzijama je dirketna posledica toga, te nalazim da kada predsednik priča o smanjenju entuzijazma mora da navede i krivca za taj proces, a to je on lično“, kaže Cvijić.

Kao što Vučić radi na urušavanju evropske ideje u Srbiji, tako i Višegradska grupa, na čelu sa Orbanom, radi na urušavanju evropskog jedinstva, smatra urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija.

„Zanimljivo je i da mađarski premijer, sa jedne strane zagovara brzi prijem Srbije, dok sa druge strane zajedno sa svojim partnerima narušava jedinstvo Evropske unije. Ona je, zajedno sa Slovenijom i Poljskom, na meti je kritika EU zbog stanja demokratije u tim zemljama, narušavanja vladavine prava i narušavanja slobode medija, što su izveštaji EU o tim zemljama i pokazali“, kaže Todorović Štiplija.

Izveštaji pokazuju i da se Srbija, zajedno sa Mađarskom i Poljskom, nalazi među pet zemalja koje najbrže klize u autokratiju. Ipak, pored ideoloških bliskosti Vučićevog režima i zemalja Višegradske grupe, iza dobrih veza, pre svega, stoji interes.

„Prvenstveni interes se tiče migracija, jer ako je Srbija članica EU, onda vi praktično pomerate sve te kontorle i odgovornost na njenu granicu prema drugim zemljama koje nisu članice EU. Inače je politika migracija, hajde da kažem, pitanje na kom je Višegradska grupa našla razlog svog postojanja pre nekih šest godina“, kaže programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković.

Dok četvorka Uniju optužuje za lošu migrantsku politiku i ugrožavanje hrišćanskog duha, Brisel sve oštrije kritikuje anti-LGBT zakone, zabranu abortusa i ograničavanje medijskih i akademskih sloboda u tim zemljama. Zbog toga bliske veze Vučića sa populističkim liderima Višegradske grupe, upozoravaju analitičari, Srbiji mogu doneti više štete nego koristi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare