Stručna javnost: Pravosuđe osloboditi politike

Vesti 07. jun. 202119:13 > 22:324 komentara
Podeli:

Stručna javnost upozorava na činjenicu da će nove ustavne amandmane pisati skupštinski odbor za pravosuđe i plaši se da će vlast iskoristiti stari nacrt izmena Ustava, na koji je Venecijanska komisija imala niz zamerki.

Premijerka Srbije dobila je u Skupštini aplauz za iniciranje promene Ustava Srbije. Aplauz se nije čuo u prenosu, a nije se čulo ni na šta će se promene Ustava odnositi.

„Nigde narod ne zna o čemu se radi, mi vidimo predsednika Skupštine koji obaveštava građane preko Javnog servisa da predmet izmena nije Kosovo, da se ne brine niko i narod odahne jer se ne dira Kosovo i ne prati niti ima gde da prati“, kaže bivša predsednica Ustavnog suda Vida Petrović Škero.

Ustavne promene trebalo je da budu završene 2017. godine. Međutim, 2018. Ministarstvo pravde piše četiri radne verzije amandmana, jedna od verzija odlazi na ocenu Venecijanske komisije koja daje niz kritika, ministarstvo piše novu verziju šalje je u Skupštinu, da bi ova sve vratila Vladi. Pravnici strahuju da se neće pisati novi amandmani, već da će se upotrebiti već napisani, što, kako kažu, nije dobro za pravosuđe.

Povezane vesti:

„Ako to bude tako, mislim da će vrlo brzo Evropska komisija utvrditi da smo mi još jednom prevarili Evropsku uniju. A druga stvar mislim da ćemo biti u goroj situaciji nego pre promene Ustava“, smatra advokat Boža Prelević.

Najveća zamerka stručne javnosti na trenutno postojeća rešenja jeste da će se oni na visokim pravosudnim funkcijama birati u Skupštini, odnosno da je svaki proces u pravosuđu vezan za Skupštinu, odnosno politku.

„To je Venecijanska komisija još 2007. godine nazvala receptom za politizaciju pravosuđa. Vi birate i napreduju ljudi kroz pravosudni sistem isključivo odlukom političke većine, dakle stvari su jasne, to mora da se menja, a imamo osam godina otpor gde je i zaplet, jer oni koji treba da promene Ustav, treba da se odreknu tog uticaja, a to je jako teško“, poručuje Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.

Javna slušanja su organizovana, ali bi struka morala da se izjasni i o amandmanima kada budu napisani. Sve se to stiže pre referenduma, koji bi, po najavama predsednika Skupštine, trebalo da bude u septembru i pravnicima nije jasna ta brzina.

„Sasvim sigurno nećemo imati neko poboljšanje u pogledu te nezavisnosti koja je potrebna građanima. To je pravo građana da mu se sudi pred sudom i da postupa prema onome kako je sad predviđeno, tužilac koji je samostalan, više nećemo imati to“, dodaje Petrović Škero.

Promena Ustava završava se izjašnjavanjem građana na referendumu. Referendum se smatra uspelim, ukoliko je za promenu glasalo više od polovine izašlih birača.

Komentari

Vaš komentar