Strategijom reforme javne uprave do kvalitetnijih usluga, EU nas „pomno prati“

Vesti 02. maj 202119:41 6 komentara

Vlada Srbije nedavno je usvojila novu Strategiju reforme javne uprave, koja propisuje pravac razvoja i promena u domenu rada javne uprave u narednih 10 godina. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, kaže da usvojeni dokument predviđa efikasnu, odgovornu i transparentnu upravu, dok šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, poručuje da će Evropska komisija pomno pratiti primenu strategije.

Pod sloganom Uprava po meri svih nas, Strategija reforme javne uprave predviđa depolitizovanu, delotvornu upravu koja pruža kvalitetne usluge. Nadležna ministarka kaže da Strategija nije samo mrtvo slovo na papiru.

„To i jeste suština reforme javne uprave – da vi pomognete ljudima ne da imaju glavobolju kada treba da upišu dete u vrtić, u školu, kada treba da izvade novi pasoš, da registruju automobil ili da prijave svoje novo preduzeće. Ne treba da vas boli glava. To treba da bude jednostavna usluga koju ćete brzo i jednostavno obaviti“, kaže Obradović.

Nova Strategija donosi se i uz podršku koju reformi javne uprave u kontinuitetu pruža Evropska unija. Ambasador Fabrici naglašava značaj njenog usvajanja, ali navodi da je to samo jedan neophodan korak.

„Evropska komisija će u narednom periodu nastaviti pomno da prati implementaciju konkretnih politika i propisa u praksi. Na primer, ako govorimo o oblasti javnih usluga, Vlada Srbije je već pokazala političku posvećenost i rezultate u procesu digitalizacije. Sa novom Strategijom, neće biti dovoljno donošenje programa za razvoj eUprave, pa čak kreiranje pravnog okvira za smanjenje birokratije i opterećenja za građane, već je pre svega potrebno u praksi obezbediti njihovu punu primenu“, rekao je Fabrici.

Da je usvojena Strategija samo put, saglasno je i ministarstvo koje je koordinator reforme.

„Na prvom mestu mi moramo da jačamo ljudske kapacitete, tehničko-tehnološke, moramo da uvodimo nove tehnološke inovacije. Ono što je veoma važno, moramo građanstvo i privredu da pripremimo da koriste ovu vrstu usluga, da budu okrenute novim informacionim tehnologijama“, ističe ministarka Obradović i dodaje:

„U tom smislu, mi smatramo da je usvajanje nove Strategije reforme javne uprave veoma važan korak u pravcu daljeg unapređenja funkcionisanja uprave. Očekujemo da vidimo njenu punu primenu, čime će se pokazati sposobnost Srbije da odgovori na očekivanja i zadatke koje proces pristupanja EU nosi, odnosno da odgovori na zahteve i potrebe svojih građana“.

Podsetimo, Evropska unija je još u Strategiji proširenja iz 2014. godine reformu javne uprave stavila među stubove pristupanja, ne samo za Srbiju, već za sve države kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare