Stranke se „lepe“ za ekološke teme, aktivisti kažu – opšti front nije utapanje

Vesti 15. jun. 202119:3431 komentara
Podeli:

Ukoliko Stranka slobode i pravde dođe na vlast, nelegalni objekti na Savskom nasipu će biti srušeni - to je izjavio predsednik te stranke Dragan Đilas na zajedničkoj konferenciji za novinare s aktivistima udruženja Savski nasip. Otkud oni zajedno, zašto su odjednom političke stranke postale zainteresovane za ekološke teme i mogu li ekološki pokreti bez političara?

Povezane vesti:

Imao je Oliver Ilić mnogo neugodnijih situacija na Savskom nasipu od današnje, da odgovori na novinarsko pitanje otkud akivisti udruženja Savski nasip zajedno s članovima Stranke sloboda i pravda.

Kada je branio Savski nasip od onih koji su ga nelegalno naselili, završio je na haubi besnog automobila.

„Ovakvo ponašanje ne postoji nigde na planeti Zemlji, da se neko nastanjuje na vodoizvorištu – to ne postoji nigde! Svuda u svetu bi momentalno izašla policija, ne samo da bi ih uhapsili, nego bi ih momentalno procesuirali“, kaže Ilić, aktivista udruženja Savski nasip.

Kad neće ova vlast, možda će neka druga – otud Oliver Ilić pored Dragana Đilasa. A Đilas ide dalje od hapšenja i obećava rušenje nelegalnih vikendica kad njegova stranka dođe na vlast, a tvrdi, brzo će.

„Mnogi kažu, kako ćete srušiti stotinu objekata? Nema nikog jačeg od države, država mora da sprovodi zakone. Ne može da postoji razlika među građanima, da li su neki bogatiji, uticajniji, moćniji, ako krše zakon – taj zakon mora da se sprovede. I verujte mi, mi ćemo ga zaista sprovesti. I ne bi ovde stajao pred vama i pored ovog čoveka i ovih ljudi koji se bora za to, da za to ne mogu da garantujem“, rekao je Đilas.

Ipak znaju i aktivisti Savskog nasipa, a i sam Đilas – gradnja ovih objekata počela je baš u vreme kada je on bio na čelu Beograda.

„Bio sam gradonačelnik Beograda do 2013. godine i prihvatam i deo svoje odgovornosti za to. Šta se ovde počelo tada graditi nisam imao informacije, što me naravno ne abolira da je tada možda nešto moglo da se uradi, ali je ta gradnja nabujala odjednom“, kaže lider SSP.

Nabujala baš kao i ekološke teme za koje se lepe i vlast i opozicija. Samo što prvi optužuju druge da su politizovali ekološke proteste građana. I zato je, smatraju sagovornici N1, pravi trenutak da se razjasni termin politizacija.

„Politizacija znači uvođenje u javni prostor i na mesta gde se o tome odlučuje. Tako da svaki problem mora biti politizovan ako mislimo da ga rešimo“, objašnjava Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta.

„Bez jednog opšteg fronta nasuprot ovoj vlasti nije moguće pričati o bilo kojim stvarima pojedinačno“, kaže Branislav Grubački iz pokreta Novi optimizam.

A opšti front ne mora nužno da znači ni utapanje, ni udruživanje. I ne znači, u slučaju aktivista Savskog nasipa i članova SSP. Zajednička im je, kažu, tema, ne i ideja da bismo ih na izborima mogli videti zajedno.

Komentari

Vaš komentar