Podrška stranaka i udruženja devojkama koje su prijavile Miroslava Aleksića

Vesti 17. jan. 202112:57 > 16:51
Podeli:
zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, depresija, tuga, plač
Izvor: Shutterstock/ Ilustracija

Više devojka prijavilo je za silovanje ili seksualno uznemiravanje nastavnika glume Miroslava Aleksića, a to što su progovorile naišlo je na veliku podršku u javnosti. Reagovale su i političke organizacije.

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da sa divljenjem posmatra postupak mlade glumice Milene Radulović, koja je smogla snage i hrabrosti da progovori o seksualnom zlostavljanju koje je doživela, jer je taj čin ogroman imajući u vidu često nerazumevanje i osudu javnosti koja odbija da poveruje i krivi žrtvu.

Zbog toga je važno da kao društvo stanemo iza svake hrabre žrtve koja svojim rečima baca svetlo na zlostavljanje koje se, po svemu sudeći, godinama dešavalo i čije su žrtve mnogobrojne devojčice, ukazala je SSP.

POVEZANE VESTI:

Ta partija je poručila da podržava svaki gest hrabrosti gde se nekadašnje žrtve odvaže da progovore i svojim glasom zaštite mnoge koji još nemaju hraborosti da se suoče sa strašnom traumom.

Zločini ovakve vrste ostavljaju doživotne ožiljke na dušama žrtava, a u velikom broju slučajeva zlostavljači, neretko ugledni i poštovani članovi društva, ostanu neotkriveni. Zbog toga je važno podržati svaku osobu koja se odluči da javno istupi i govori o ovome, a nadležni s ogromnom pažnjom i ozbiljnošću teba da pristupe svakom takvom slučaju, poručila je SSP.

SDPS: Svaka prijava korak napred

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) ocenila je da je svaka prijava seksualnog nasilja korak napred u borbi sa problemom pred kojim se ne smeju zatvarati oči i još manje ćutati.

„To je najmanje što možemo i moramo da uradimo. Da podrškom osnažimo žrtve da nasilnike prijavljuju, a da institucijama prepustimo da urade svoj deo posla. Ženama koje su žrtve seksualnog nasilja moramo poslati jasnu poruku da nisu same“, navodi se u saopštenju SDPS.

Oni su istakli da kada žene u javnosti govore o nasilju koje su doživele neretko budu izložene sekundarnoj viktimizaciji.

„Zato je važno da jasno i nedvosmisleno osudimo svako seksualno nasilje i da, kao društvo, shvatimo da ono postoji i tamo gde se najmanje nadamo, u školama, braku, na poslu“, rekli su u toj stranci.

Žrtve seksualnog nasilja koje o tome govore i koje hrabro ulaze u borbu kroz institucije sistema pokreću društvo da o tome govori i osnažuje sve potencijalne žrtve da učine isto, zaključili su u SDPS.

Skupština slobodne Srbije: Posebna težina jer je pedagog i autoritet

Skupština slobodne Srbije pružila je podršku mladim ženama koje su se odvažile da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje optužuju poznatog filmskog reditelja, producenta, glumca i pedagoga.

Posebnu težinu ima činjenica da je zloupotreba došla sa pozicije pedagoga i autoriteta u kog su žrtve imale poverenje. Posledice seksualnog nasilja su dugotrajne i često nose karakter snažne traumatizacije, naročito onda kada se, kao u ovom slučaju, radi o maloletnim osobama koje su izuzetno ranjive, saopštila je ta organizacija.

Oni su apelovali na javnost da se suzdrži od komentara u kojima se krivica za seksualno zlostavljanje svaljuje na žrtve, čime se doprinosi njihovoj daljoj stigmatizaicji i traumatizaciji, dok se opravdavaju zlostavljači i gradi pojednostavljena slika žene kao objekta koji služi isključivo reprodukciji i muškom užitku.

 

Komentari

Vaš komentar