Osude napada Bokana na Tepić, reagovali Nacionalni savet Rumuna, LSV, NS…

Vesti 30. nov. 202111:00 > 17:4512 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Stranka Makedonaca Srbije saopštila je da odlučno staje u podršku potpredsednici Stranke slobode i pravde (SSP) Mariniki Tepić i osuđuje besomučne napade na nacionalnoj osnovi. Lider LSV Nenad Čanak kaže da je Bokanu mesto u zatvoru, a ne na televiziji. Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković pita ministarku Gordanu Čomić kada će "prestati da ćuti" o kako je naveo, sve češćim kršenjima ljudskih prava u Srbiji. Nacionalni savet Rumuna osudio je "govor mržnje svake vrste".

Stranka Makedonaca u saopštenju poziva međunarodne instutucije da reaguju, budući da, kako je navedeno, u Srbiji očigledno nema vladavine prava i celokupni državni sistem i institucije su devastirani.

Makedonska stranka Srbije (MAKSS) najoštrije je osudila izjave reditelja Dragoslava Bokana koji je na TV Pink Mariniku Tepić označio kao nacionalnog neprijatelja koja mrzi Srbiju zbog njenog nacionalnog porekla.

Od nadležnih državnih organa ta stranka zahteva da odmah preduzmu zakonim propisane mere protiv TV Pink, kao i da nadležno Tužilastvo pokrene krivični postupak protiv Dragoslava Bokana zbog krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

„Smatramo da je sramno da se na ovaj način targetiraju predstavnici opozicije koji su pripadnici nacionalnih manjina“, poručila je MAKSS u saopštenju i dodala da takve izjave date na televizijama sa nacionalnom frekvencijom izazivaju uznemirenost i strah kod pripadnika nacionalnih manjina koji su opoziciono orjentisani.

Povezane vesti

Nacionalni savet Rumuna osudio je govor mržnje svake vrste, a „naročito onaj koji je reditelj i vođa bivše paravojne formacije ‘Beli orlovi’ Dragoslav Bokan, na televiziji Pink uputio rumunskom narodu“.

„Rumunski narod se kroz istoriju pokazao kao prijateljski srpskom narodu jer nas je zajednička sudbina vezala u teškim vremenima i okretala nas je jedne drugima, a i dalje drži zajedno. Poštujemo politički pluralizam i pravo svakoga na svoje mišljenje i političko opredeljenje ali se ono ne sme vezivati za celokupan narod, poistovećivati sa njime a naročito ne stavljati u kontekst kakav je predstavljen u navedenoj emisiji“, navodi se u saopštenju tog saveta.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice najoštrije je osudio uvrede na nacionalnoj osnovi, koje su upućene pripadnicima rumunske nacionalne manjine – nacionalne zajednice i opozicionoj političarki Mariniki Tepić. Taj sekretarijat je u saopštenju pozvao „sve aktere javnog života da se u javnom prostoru suzdrže od davanja neprimerenih izjava, čije posledice mogu biti nesagledive po međunacionalne odnose“.

„Takođe, ukazujemo na značaj međusobnog uvažavanja i poštovanja različitosti između pripadnika nacionalnih zajednica, koji su duboko ugrađeni u temelje AP Vojvodine“, piše u saopštenju.

Iz resornog sekretarijata su pozvali nadležne organe da preduzmu odgovarajuće korake, „kako govor mržnje i širenje medjunacionalne netrpeljivosti ne bi postali standard“.

Vojvođanski klub osudio je govor mržnje Dragoslava Bokana prema potpredsednici SSP, kao i nasilje policijskih i parapolicijskih snaga prema građanima na protestima koji su održani u više gradova u Srbiji u subotu.

„Mi u Vojvodini veoma dobro znamo kakve su posledice ostavile kojekakve paravojne formacije tokom devedesetih godina 20. veka. Bokanov napad na Vojvodjanku Mariniku Tepić je napad na vrednosti naše multikulturalne, multietničke, multikonfesionalne, multijezičke i multizavičajne Vojvodine“, naveo je Vojvodjanski klub u saopštenju.

Dodali su da su zastrašujuće scene koje su vidjene u subotu, kada je policija upotrebila prekomernu silu protiv gradjana koji su mirno protestovali, a naročito scene u kojima parapolicijske jedinice bagerom, letvama i čekićima kreću na gradjane.

„Parapolicijske snage bude asocijacije na najmračnije delove evropske istorije i na doba SA odreda, koji su bili nacistička partijska parapolicija“, ocenjuje se u saopštenju.

Nenad Čanak zahtevao je od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da zaustavi delovanje Dragoslava Bokana i da ga uhapsi.

„Trideset godina ovaj fašistički jurišnik seje mržnju po Srbiji i zemljama regiona. Ovaj osudjeni kriminalac slobodno se pojavljuje u medijima i širi svoje ludačke i fašističke ideje. Ovakvom smeću nije mesto na televizijima, nego u zatvoru. Predsednice Vlade Brnabić, radite svoj posao i hapsite ovakve fašiste“, naveo je Čanak u saopštenju.

Poručio je građanima Vojvodine – Srbima, Mađarima, Rumunima, Hrvatima, Slovacima, Rusinima, Makedoncima, Romima, Albancima i svim ostalim – da se ne boje „takvih fašista“.

„Ako ih država ne zaštiti, LSV će stati u odbranu građana Vojvodine kao i 1991, 1995, 1999. i svakog puta kada su ih fašisti napadali“, rekao je Čanak.

Gostujući na TV Pink, Bokan je izjavio da je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, koja je ušla kod (Nenad) Čanka u njegovu „antisrpsku“ organizaciju kada je bila mlada.

„Tepić je studirala rumunski jezik. Iz rumunske je porodice. Rumunska mama, rumunski tata, radila u rumunskoj organizaciji, i ona je naš neprijatelj! Ona je nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički“, rekao je Bokan.

Novaković: Kada će Čomić prestati da ćuti?

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković upitao je danas ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić kada će „prestati da ćuti“ o kako je naveo, sve češćim kršenjima ljudskih prava u Srbiji.“Postavlja se logično pitanje kada prestaje period vašeg tihovanja, meditacije, ćutanja i svih formi izbegavanja da se otvoreno i nedvosmisleno izjasnite o problemima iz delokruga rada vašeg ministarstva“, naveo je Novaković u otvorenom pismu.

Upitao ju ministarku kako kao osoba koja je rođena u Novom Sadu, „u ambijentu tolerancije i poštovanja različitih nacionalnih zajednica“, gleda na „šovinističko orgijanje“ reditelja Dragoslava Bokana koji je na televiziji Pink optužio potpredsednicu Stranke slobode i pravde (SSP) Mariniku Tepić da je „pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod“.

„Da li je posao vašeg ministarstva da štiti vrednosti zajedničkog življenja ili da prećutkuje narušavanje principa zaštite drugog i drugačijeg“, upitao je Novaković.

Ocenio je da ministarka „ne radi svoj posao“ i upitao je da li vidi problem „u činjenici što se mržnja i netrpeljivost neometano šire sa televizije Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju“.

„Da li zakon važi ili ne važi i za televiziju Željka Mitrovića. Da li emitovanjem ogavnog napada Dragoslava Bokana na Mariniku Tepić ova televizija ostaje u okvirima zakona ili krši zakon? Napokon, kada ćete prestati da igrate igru pantomime sa novinarima i javnošću? Kada će vaše rečenice i stavovi imati razgovetan ton i logičan sled“, upitao je funkcioner Narodne stranke.

I druge opozicione stranke već osudile napad

I grupa opozicionih stranaka upozorila je da je potpredsednica SSP i nosilac zajedničke liste tih partija na predstojećim parlamentarnim izborima, „javno proglašena državnim neprijateljem“ zbog njenog nacionalnog porekla.

Stranke su u zajedničkom saopštenju navele kako je „omiljeni Vučićev reditelj“ Dragoslav Bokan na televiziji Pink „napao Mariniku Tepić i njenu celu porodicu“.

„Marinika Tepić je već danima izložena napadima i neistinama, koje osmišljava izborni štab Aleksandra Vučića, ali je vrhunac beščašća realizovan danas kada je javno proglašena državnim neprijateljem zbog njenog nacionalnog porekla“, navele su opozicione stranke.

Reagovao je i Građanski preokret koji je pozvao Republičko javno tužilaštvo da hitno reaguje „zbog izvršenja krivičnog dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije od strane Dragoslava Bokana“, koji je za Tepić rekao da je „pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod“.

Komentari

Vaš komentar