Stoltenberg sa Vučićem i Kurtijem: Kfor spreman da interveniše, dijalog ključan

Vesti 03. avg 202218:54 > 19:13 33 komentara
FRANÇOIS WALSCHAERTS / AFP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da je Kfor spreman da interveniše na Kosovu, ako stabilnost bude dovedena u pitanje, i to na osnovu mandata UN.

On je posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem o tenzijama na severu Kosova na Tviteru napisao da obe strane moraju konstruktivno da se angažuju u dijalogu pod posredovanjem EU, i rešavaju razlike putem diplomatije.

Stoltenberg je naveo da je razgovarao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o nedavnim tenzijama na Kosovu i kontinuiranom značaju misije Kfora.

„Sve strane moraju da ostanu mirne, izbegavaju jednostrane akcije i podrže dijalog pod posredovanjem EU. Ostajem u bliskom kontaktu i sa Beogradom i sa Prištinom“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

O razgovoru sa Stoltenbergom oglasio se i Vučićev kabinet, iz kojeg je saopšteno da su se dvojica sagovornika saglasili da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Кosovu i Metohiji žive.

Vučić je tokom razgovora izneo poziciju Srbije po pitanju izuzetno teške situacije na Кosovu i Metohiji i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare