Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, premijerka kaže – sve na maksimalnom nivou

Vesti 02. sep 202108:45 > 12:34 35 komentara

Kovid bolnica u Novom Sadu, treća u Srbiji, posle Batajnice i Kruševca, otvorena je danas, četiri meseca posle početka izgradnje.

Bolnica će od primati pacijente obolele od koronavirusa.

Otvaranju kovid bolnice prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da su opremljenost i nega koja će moći da se pruži pacijentima na maksimalnom nivou, i da ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, a zdravstveni sistem da pruži pacijentima da bi se sačuvali njihovi životi i zdravlje.

Izvor: Tanjug

Brnabić je navela da je izgradnjom kovid bolnice Novi Sad dobio važnu stvar – ta ustanova biće opšta bolnica kada prođe epidemija koronavirusa.

„Korona će proći, koliko brzo zavisi samo od nas, ali od svih nas, od kolektivnog imuniteta društva, koji ne možemo da steknemo bez vakcinacija“, rekla je Brnabićeva i još jednom apelovala na sve da se vakcinišu.

Otvaranju kovid bolnice prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U izgradnju bolnice investirano je 3,9 milijardi dinara, i oko 17 miliona u opremu, rekla je premijerka Brnabić.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je u Vojvodini ukupno primljeno 165 lekara, što specijalista, što lekara opšte prakse, što onih koji su bili na birou rada. „Mi više praktično nemamo lekara na birou u Vojvodini“, rekao je Gojković.

On je rekao da je KCV u posednjih pet godina povećao 15 odsto kapacitete u broju  lekara, 20 odsto srednjeg kadra. „To je najveća ustanova u celoj Vojvodini, primljeno je preko 200 medicinskih  sestara i tehničara koji će raditi u kovid bolnici i to je samo put kojim ćemo nadalje da idemo“, rekao je Gojković.

Stokić: Prvi pacijenti danas u kovid bolnici, radnika ima dovoljno

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je za RTS da će prvi pacijenti nove kovid bolnice biti oni koji su sada hospitalizovani u KCV-u.

„Sada su u toku pripreme za njihov transport u popodnevnim satima“, navodi Stokićeva.

Što se tiče zdravstvenih radnika, ona za RTS kaže da ih ima dovoljno da pokriju kapacitete nove bolnice.

Povezane vesti

„KCV je preuzeo sve i preuzeće sve da ova bolnica radi punim kapacitetom, i da bude obezbeđen kadar“, ističe direktorka Kliničkog centra i dodaje da je ideja da u početku rad započnu najiskusniji specijalisti, koji su u prethodnih godinu dana lečili kovid pacijente, uz istovremenu edukaciju novih kadrova.

Bolnica se prostire na 19.500 kvadratnih metara, ima tri glavna objekta – intenzivnu i poluintenzivnu negu i dijagnostički centar.

Stokićeva navodi da će nova bolnica imati 616 postelja, od toga 212 koje će obuhvatiti jedinicu intenzivne terapije i 404 postelja koje će pripadati kategoriji poluintenzivne terapije. Biće udvostručeni bolnički kapaciteti u celoj pokrajini.

Za razliku od drugih kovid bolnica, kako je istakla, imaće i jedinstvenu banku krvi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare