Stojković: Odluka o Rio Tintu nije za referendum, a Srbija nije „puna litijuma“

Vesti 12. jun 202110:27 > 12:06 52 komentara

Izgradnja rudnika kompanije Rio Tinto u dolini Jadra “uopšte nije pitanje za referendum”, a u Srbiji nema 10, nego nešto više od jedan odsto svetskih zaliha litijuma, rekla je profesorka Beogradskog univerziteta Biljana Stojković.

“Nemačka ima skoro tri puta veće zalihe a ne dozvoljava da se te stvari rade na njenoj teritoriji”, rekla je Sojković u pregledu štampe na N1.

Povezane vesti:

Navodi da je američka rudarska kompanija koja u Nevadi trebalo da kopa litijum mora da odloži te planove zato što su sudovi odlučili u korist ekoloških organizacija koje su kompaniju tužile.

Naglašava da su u ovom slučaju sudovi poslušali reč struke.

“I to odlaže veliku investiciju. Mi u Srbiji imamo drugu situaciju, da to može biti dato ‘na izvolte’, da se mora žrtvovati dobar deo Srbije za zaradu strane kompanije i pojedinaca ovde”, rekla je ona.

Kaže da je i u vreme prethodne vlasti “pumpano” koliko u Srbiji ima litijuma, a da je skrajnuta naučna činjenica da Srbija ima svega oko jedan odsto svetskih zlaiha.

Stojković tvrdi da ima “veliki broj potvrda” da je otvaranje rudnika bila tema sastanaka predstavnika opozicije sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, koji se, kako navodi, “stavio u ulogu lobiste za Rio Tinto”.

Ona dodaje i da se “već duže vreme zna” da će Palmer otići sa položaja uskoro, a na osnovu toga ko će ga naslediti na funkciji videće se koliko je Srbija značajna za američku spoljnu politiku.

Ekologija – tema koja najviše budi građane

Stojković kaže da ekologija može biti “kapisla koja može da pokrene jedan ozbiljan prevrat” u Srbiji.

Upitana o nelegalno izgrađenim objektima kompanije Linglong, za čije uklanjanje danas ističe rok, ona kaže da to niko ne očekuje.

Navodi i primer kineske fabrike u Perlezu, za koju tvrdi da vrši “reciklažu” tako što se “plastika zakopava ispod zemlje”.

“Rio Tinto, kineske kompanije, ruski NIS, sve su to užasno veliki zagađivači koji se ovde ponašaju onako kako u svojim državama ne bi smeli da se ponašaju”, kaže Stojković.

Izbore za mesne zajednice vlast pretvorila u “politički obračun”

Govoreći o izveštajima o pritiscima na kandidate pred izbore za 42 mesne zajednice u Novom Sadu u nedelju, Stojković kaže da veliki broj nezavisnih kandidata pokazuje “buđenje svesti ljudi”.

“Izbori za mesne zajednice uopšte nisu politički, to bi trebalo da budu izbori komšija među komšijama, ali ih je ova vlast pretvorila u politički obračun”, rekla je ona.

Kaže da je Novi Sad “pod velikom presijom” i da ima informacije o “brutalnim” napadima na pojedince iz Skupštine slobodne Srbije koji su se kandidovali za neke mesne zajednice.

“Nekima se preti otkazima, izbacivanjem dece iz vrtića, strahovite su pretnje”, kaže Stojković.

“Prostorije mesnih zajednica postaju mesni odbori SNS, tu se sakupljaju paketići, odatle polaze autobuske kampanje, čak se iz sastava saveta mesnih zajednica određuju članovi glasačkih odbora koji kontrolišu lokalne izbore”, dodaje ona.

Sudbina Dragana Markovića Palme zavisi od Vučića

Profesorka smatra da se čelnik Jagodine Dragan Marković Palma “bori da ostane na političkoj sceni” i da verovatno mora da uradi “sve i svašta” kao uslugu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bi mogao da se održi na vlasti.

“Ljudi govore da i kamen u Jagodini zna da su optužbe Marinike Tepić tačne”, rekla je Stojković

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić prva je javno iznela optužbe protiv Markovića za podvođenje žena i devojčica, što on negira.

Stojković smatra da Markovića može spasiti “samo volja i procena Vučića koliko mu odgovara ili ne”.

“Ne mislim da on (Vučić) ima neku posebnu emociju prema Palmi, kao što nema emociju ni prema jednom građaninu Srbije”, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare