Stojiljković: Nema ni uranka, ni ustanka

Vesti 01. maj 202110:59 > 11:01 38 komentara

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković izjavio je u Novom danu da "nema ni uranka ni ustanka". "Nama jednostavno treba nešto više. Vreme je za novi početak, da sindikati i radnici spoje tu borbu za elementarna prava, za zarade, za sigurnost u procesu zarada, mi moramo da uradimo mnogo više, inače sve naše borbe su sa defanzivnim rezultatima i trenutno", kaže on.

Govoreći o obeležavanju Međunarodnog praznika rada, kaže da „nema ni uranka, ni ustanka“.

„Ne daju nam da siđemo s ringišpila, ja mislim već tri decenije, otkad postoji ova vrsta promena i otkako postoji neka vrsta sindikalnog pluralizma. Efekti sindikalnog organizovanja nisu u frazama i izveštajima, nego u realnom stanju, koje se meru dostojanstvenim radom, vaš posao je ugovoren, bezbedan i po zdravlje i po psihu. Nešto što je pristojni život, dostojanstveni rad, plata od koje se da živeti komotno je nešto što je san za gotovo četiri petine ljudi, a i to što radite, ne znači da ste iznad granice siromaštva, što je tako za gotovo 400.000 ljudi“, kaže.

Povezane vesti

Dodao je da se ni u inostranstvu štrajkovima „Bog zna kako ne zaustavljaju procesi“.

„Nama jednostavno treba nešto više. Vreme je za novi početak, da sindikati i radnici spoje tu borbu za elementarna prava, za zarade, za sigurnost u procesu zarada, mi moramo da uradimo mnogo više, inače sve naše borbe su sa defanzivnim rezultatima i trenutno“, kaže on.

Istakao je da živimo u „jednoj državi koja je kriptodemokratija“.

„Nema elementarne procedure odlučivanja, svi igramo igru u kojoj smo počeli da budemo vaspitani da je dobro samo da si živ i zdrav i dqa budeš zadovoljan nekakvom platom, to je postalo opšti duh, svaka vrsta ambicije za participaciju tretira se kao neka vrsta samoupravne frazeologije. Sa ove dve decenije krize permanentne ste na niske grane spustili, gotovo ubili ideje soldiarnosti i empatije, a naduli logiku preživljavanja“, kaže on.

O najavi predsednika Vučića o rastu BDP od sedam odsto, kaže da „nema ništa protiv obećanja, kad može da ih proveri“.

„Od 2000. do sada nama je prosečan rast bio jedva nešto preko tri dosto, nama treba taj konstantan rast od sedam odsto. Mislim da se ta obećanja ne daju na jedan demokratski kritički način proveravati, to ne znači da ne bismo volelo da imamo stopu rasta od sedam odsto“, kaže.

Govoreći o pregovorima vlasti i opozicije, kaže da „jesu neka šansa“.

„Do njih dolazi jer je to u interesu i jedne i druge strane. Predsedniku i njegovoj stranci su potrebni izbori, jer su prethodni bili nelegitimni. Njima treba, i treba im neki ustupak koji će biti što manji, promeniće minimalni rezultat, mislim da bi Vučić podneo parlament u kom ima 20 ili 30 opozicionih poslanika, ne bi hteo dalje da rizikuje, sve će učiniti da do dogovora dođe što kasnije, i da sve resurse moći zadrži“, kaže Stojiljković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare